Kdo je zrušil letalo, polno kokaina?

Zasluge za si pripisujeta tako Kolumbija kot Venezuela.

Objavljeno
21. maj 2015 13.59
mku*Brnik7
J. M., kronika
J. M., kronika

Bogota – Na letu iz Venezuele se je v sredo, nedaleč od obal Karibskega morja, zrušilo letalo, ki je imelo na krovu več kot tono kokaina. Nesreča se je zgodila, ko se je letalo poskušalo izogniti lovcem kolumbijskih zračnih sil.

Dejstvo, da se je letalo dejansko zrušilo, je edina točka v preiskavi dogodka, o kateri se strinjajo tako venezuelske kot kolumbijske oblasti. Obe strani namreč zagovarjata svojo verzijo dogodka, s katerim so preprečili še en poskus tihotapljenja mamil.

Posnetek, ki so ga priskrbele kolumbijske zračne sile, prikazuje letalo Hawker 800 v primežu kolumbijskih lovcev, nekaj minut za tem, ko je priletelo v kolumbijski zračni prostor. Predstavniki letalstva zatrjujejo, da je pilot letala poskušal pobegniti z naglim manevrom, kar pa mu ni uspelo, saj se je letalo kmalu po tem, ko mu je odpovedal eden od motorjev, zrušilo v morje blizu obale Puerto Colombie.

Kolumbijska obalna straža navaja, da je kmalu po nesreči v morju našla truplo pilota, katerega narodnosti niso razkrili, v ostankih trupa letala pa so odkrili 1,2 tone kokaina, pakiranega v kilogramske zavoje.

Nekaj ur kasneje se je na javnost obrnil venezuelski minister za obrambo Vladimir Padrino in na nacionalni televiziji demantiral izjave kolumbijskih kolegov. Zatrdil je namreč, da je letalo nekaj po polnoči po lokalnem času pristalo na vzletni stezi letališča v državi Apure v zahodnem delu Venezuele.

Ko je po nekaj urah ponovno vzletelo, so ga prestregli venezuelski vojaški lovci in pilotu ukazali, naj se vrne na letališče in pristane. Ker pilot ukaza ni upošteval, so ga vojaški lovci sestrelili z vodenimi raketami.

Venezuelske oblasti so po tem, ko je letalo prečkalo mejo s Kolumbijo, izgubile sled za njim, so pa pravočasno obvestile kolumbijske kolege, da v njihov zračni prostor prihaja vsiljivec.

Od leta 2013 so venezuelske oblasti z neba zrušile 90 zračnih plovil različnih tipov, ki so skupno prevažala več kot 180 ton različnih prepovedanih drog.