Kinologinja le grešni kozel afere Baričevič?

V obtožnem predlogu Alenki Černe očitajo kaznivo dejanje ponareditve listih.

Objavljeno
07. maj 2013 16.29
mpi/alenka cerne
Mitja Felc, kronika
Mitja Felc, kronika

Ljubljana - Kinologinja Alenka Černe se je na zatožni klopi ljubljanskega okrajnega sodišča znašla, saj ji državno tožilstvo očita, da je za enega od Baričevičevih psov izdala vzrejno dovolilnico za plemenjaka, čeprav izredni pregled sploh ni bil opravljen po pravilih.

V obtožnem predlogu Černetovi očitajo kaznivo dejanje ponareditve listih. Za organe pregona je sporno, ker izredni pregled za bulmastifa Atlasa ni bil opravljen tako, kot to velevajo pravila, saj bi ga morala opraviti dva člana vzrejne komisije, kar pa Rajko Rotner, sicer stric nekdanje notranje ministrice Katarine Kresal, ni bil. Kazenski postopek je stekel na podlagi disciplinskega, ki ga je Kinološka zveza sprožila po zadnjem napadu teh psov, ko so pokončali svojega lastnika Saša Baričeviča.

Čeprav je disciplinska komisija pozneje postopek zavrnila, tožilstvo vztraja pri obtožnem predlogu, a le proti Černetovi, saj je Rotner pred začetkom sodnega procesa umrl. Tako je postopek proti njemu zaradi napeljevanja h kaznivemu dejanju ponarejanja listin ustavljen.

Glede izdaje vzrejnega dovoljenja se mnenja strokovnjakov še kako krešejo. Medtem ko predsednik kinološke zveze Roman Heferle meni, da »je smešno, če pes, ki je napadel človeka, dobi vzrejno dovoljenje«, danes zaslišani priči o obdolženi in njenem strokovnem delu nista našla slabe besede.

Heferle je na sodišču že pred časom pojasnil, da je kinološka zveza na lastno zahtevo dobila ustrezno dokumentacijo o vzrejni dovolilnici, poslala pa jo je obdolžena Alenka Černe. Ugotovili so, da izredni pregled ni bil pravilno sklican, da ga ni opravila ustrezno sestavljena komisija, ampak je Rajko Rotner, ki nikakor ne bi smel sodelovati pri pregledu, saj ni bil član vzrejne komisije, pregled opravil na svojo roko, da pregled niti strokovno ni bil opravljen skladno s pravili, predvsem pa, da glede na to, da Atlas ni ustrezal strogim pravilom, vzrejnega dovoljenja, čeprav s pridržkom, nikakor ne bi smel dobiti.

Rotner po pregledu o tem niti ni obvestil pristojnih organov kinološke zveze, namreč upravnega odbora in komisije za strokovna vprašanja. Povedal je še, da strokovni oceni Černetove in Rotnerja, tudi če bi bil izredni pregled opravljen skladno s formalnimi pravili, ne bi zaupal, saj je šlo za psa, ki je napadel človeka, namreč skupaj s še štirimi bulmastifi je Atlas nekaj mesecev prej napadel Tržičana Stanislava Megliča.

Nekdanji predsednik nadzornega odbora Kinološke zveze Slovenije Franc Šterman je prepričan, da ima kazenska ovadba zoper Alenko Černe neko drugo ozadje, ki nima strokovne podlage. Šterman, ki je bil v kinološki stroki 34 let in opravljal večino pomembnejših funkcij, je danes pred okrajno sodnico Mojco Lendvaj Brecelj Černetovo označil za strokovno in zaupanja vredno.

Za disciplinski postopek proti njej, ki so ga uvedli na kinološki zvezi, pa je ocenil, da nikakor ni bil v skladu z veljavnimi predpisi, saj Černetova v postopku sploh ni imela možnosti zagovora.

Enakega mnenja je tudi Angel Vidmar, leta 2006 je bil član nadzornega odbora kinološke zveze. »Vse skupaj v tej zgodi se mi zdi čudno. Gre le za osebne interese ljudi, ki vodijo kinološko zvezo. Heferle je proti Černetovi uvedel disciplinski postopek, čeprav za to ni imel pristojnosti.« Občutek ima, da je Černetova le grešni kozel zaradi vse te afere okoli zdaj že pokojnega Baričeviča.