Klical policista, a nanj menda ni vplival

Bogdan Brezovnik po prepričanju sodišča ni klical policijske patrulje, da bi posredoval za prehitrega in pijanega znanca.

Objavljeno
22. oktober 2017 19.07
Mateja Kotnik
Mateja Kotnik
Slovenj Gradec – Nekdanjega komandirja policijske postaje v Dravogradu Bogdana Brezovnika je slovenjgraško okrajno sodišče oprostilo obtožbe, da je junija 2013 nezakonito posredoval, ko je policijska patrulja ustavila njegovega znanca zaradi prehitre vožnje in ga v postopku kaznovala še zaradi vožnje pod vplivom alkohola.

Sodišče ni dvomilo, da je Bogdan Brezovnik na službeni telefon kar dvakrat poklical dežurno patruljo v času, ko je obravnavala njegovega znanca Rahima Grabusa. A presodilo je, da ni dokazov, da bi Brezovnik kaznivo dejanje storil na način, kot mu ga je očital obtožni predlog. Po njem naj bi Brezovnik patruljo klical po tem, ko je prejel Grabusov klic in sta policista že opravila preizkus alkoholiziranosti in izmerila prekoračitev hitrosti več kot 20 kilometrov na uro. Brezovnik je zahteval, naj policista ustavljenega zgolj opozorita in ne kaznujeta. Sodnica je presodila, da Brezovnik v času klica ni vedel, ne koliko prehitro je Grabus vozil in ne koliko alkohola je imel v krvi.

Tožilstvo se bo pritožilo

Tožilstvo, ki je že napovedalo pritožbo, je prepričano, da je nekdanji komandir policijske postaje v Dravogradu zelo dobro vedel, da pogoji za opozorilo niso izpolnjeni, a ga je od patrulje vseeno zahteval. »Tožilstvo meni, da mu je Rahim Grabus, ko ga je klical, to povedal. Zato ga je tudi klical. Ne morem se strinjati s sodiščem, da Grabus obdolženemu tega ni povedal. Prepričana sem, da mu je, zato je Brezovnik vedel, da niso izpolnjeni pogoji za izdajo opozorila,« je povedala tožilka posebnega oddelka specializiranega državnega tožilstva.

Nekdanji komandir dravograjskih policistov, ki so ga pred dvema letoma zaradi očitkov o domnevnih kaznivih dejanjih iz policije odslovili in zdaj zahteva revizijo postopka odpovedi pogodbe o zaposlitvi, je ves čas sojenja trdil, da očitanega kaznivega dejanja ni storil. Tudi v zagovoru, v katerem je poudaril, da si po tridesetih letih dela v policiji nikoli ne bi privoščil takšnega klica.

Prepričan o osebnem maščevanju

»Še posebej v času napovedanega poostrenega nadzora ne, ko se vse snema,« je dodal Brezovnik. Njegov zagovornik, odvetnik Miha Kozinc, je prepričan, da jo je skupil zgolj zaradi osebnega maščevanja policista, ki mu ni odobril premestitve na operativno-komunikacijski center v Celju, ta pa je iz užaljenosti zapisal seznam govoric s postaje in jih odnesel nadrejenim.

Nekdanji dravograjski policist Alojz Mulec je povedal, da je bil zaradi komandirjevega odnosa sicer resnično osebno prizadet, za prijavo nadrejenim pa se je odločil, ko ga je komandir dokončno »potisnil v kot«. »Z nasmeškom na ustih mi je povedal, da soglasja za premestitev od njega nikoli ne bom dobil. Postal sem tudi najslabše ocenjeni policist na policijski postaji,« je rekel Mulec. Na sodišču je izjavil, da nekdanji komandir Brezovnik nanj pri opravljanju policijskega dela nikoli ni vplival, da pa je to počel z njegovimi kolegi. Mulec je policijo zapustil na začetku 2016: »To je sistem, v katerem vlada hierarhija in ki ni vedno v pomoč zaposlenim.«