Kljub drugačnemu nasvetu priznala krivdo

Za Sergeja Moharja, obsojenega tudi zaradi ropa, ki se je končal usodno, tožilstvo ne pozna milosti.

Objavljeno
12. avgust 2013 14.27
SLO., NM., SODISCE, UMOR BELA KRAJINA, 3.5.2011, FOTO: DEJAN JAVORNIK
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika

Ljubljana – Na ljubljanskem okrožnem sodišču so se spet srečali Sergej in Gregor Mohar ter Damjan Trplan. Ta je nastopil kot priča v odmevni zgodbi o ropu Franca Kobetiča, ki se je končal s smrtjo in zaradi katerega sta bila obsojena brata. Tokrat so zaradi velikih tatvin sedli na isto zatožno klop.

Sergej Mohar je že nekaj časa za rešetkami, saj je bil maja 2011 obsojen na 18 let zapora zaradi tragedije, ki jo je povzročil 13. decembra 2010.

Za rop v hiši Franca Kobetiča v črnomaljski četrti Kočevje je bil nekdanji kandidat za semiškega župana obsojen na sedem let zapora, za povzročitev posebno hude poškodbe s smrtnim izidom na 12 let zapora, sodniki pa so mu nato izrekli enotno kazen – 18 let zapora. Višji sodniki so pritožbo njegove obrambe zavrnili in sodbo potrdili, zavrnili pa so tudi pritožbi zagovornikov Gregorja Moharja, ki je za rop dobil tri leta zapora, in Aleksandra Arsenijevića, ki je v svoji drvarnici skrival stvari, ki jih je Sergej ukradel iz Kobetičeve hiše, in zato dobil pol leta zapora.

Predlog za izločitev dokazov

V postopku proti bratu je takrat pričal Damjan Trplan, ki je s svojimi izjavami precej obremenil Sergeja Moharja. Njegove takratne izjave na policiji pa so bile po mnenju zagovornika Sergeja Moharja Davida Sluge tudi podlaga za postopek zaradi velikih tatvin, ki se je zdaj na ljubljanskem okrožnem sodišču.

Ker Trplan menda ni bil pravilno poučen o svojih pravicah, je Sluga tako predlagal, naj sodišče kot nezakonit dokaz izloči uradni zaznamek, kot »sadeže zastrupljenega drevesa« pa tudi vse druge dokaze, saj ti temeljijo prav na tem uradnem zaznamku. Sluga je tudi preostalima obtoženima, Gregorju Moharju in Damjanu Trplanu, ki sta na sodišče prišla brez zagovornika, svetoval, naj se o krivdi ne izjavita, dokler ne bo jasno, ali bodo dokazi ostali v sodnem spisu ali ne. »Od tega bo namreč odvisna prognoza postopka,« je pojasnil.

A Trplan in Gregor Mohar sta sprejela ponudbo tožilstva, ki je za oba v primeru priznanja krivde predlagalo pogojni kazni. Trplan je priznal veliko tatvino, ki jo je storil s Sergejem Moharjem, in sicer da sta skupaj leta 2010 ukadla usnjeni masažni stol v vrednosti dobrih dva tisoč evrov, in bil zato obsojen na osem mesecev zapora. A mu za zapahe ne bo treba, če v treh letih ne bo storil novega kaznivega dejanja.

Gregor Mohar pa je priznal, da sta skupaj z bratom vlomila v stanovanje in iz njega odnesla za okrog 8000 evrov stvari. Gregor Mohar, ki pričakuje, da bo kmalu prišel iz zapora, bo moral še za eno leto za zapahe, če bo v petih letih ponovil kaznivo dejanje. Vrniti mora tudi polovico vrednosti ukradenih stvari, torej 4000 evrov, in sicer v enem letu. Tako Trplan kot Gregor Mohar sta se odpovedala pravici do pritožbe, zato je sodba že pravnomočna.

Sergej Mohar, ki mu tožilstvo poleg dveh omenjenih vlomov očita še eno veliko tatvino, ukradel naj bi prenosni računalnik, krivde ni priznal. Tožilstvo v njegovem primeru sicer zaradi predkaznovanosti ni pripravljeno biti tako milostno kot pri soobtoženima in ponuditi pogojne kazni. Sojenje je zaradi odločitve o predlogu za izločitev dokazov preloženo za nedoločen čas.

Ni šlo za umor, temveč rop, ki se je končal s smrtjo

Poročali smo, da je sredi decembra 2010 domačine naselja Kočevje pri Črnomlju pretresla novica, da so našli truplo brutalno pretepenega 72-letnega upokojenca Franca Kobetiča v njegovi domači hiši. Brata Mohar, ki so ju kmalu prijeli, sta se po prepričanju tožilstva na umor dobro pripravila.

Po obtožnici sodeč sta 13. decembra popoldne opazovala njegovo hišo, okrog 19. ure pa onesposobila varnostne kamere in alarmni sistem ter čakala, da se Kobetič vrne domov. Sergej je vstopil skozi okno na zadnji strani hiše, Gregor pa je zunaj stražil.

Ko se je Kobetič nič hudega sluteč tistega večera vrnil domov, ga je Sergej na stopnišču napadel z ojačanimi in obteženimi rokavicami, ga zvezal z lepilnim trakom in poskušal prisiliti, da mu pove, kje skriva denar. Tega ni našel, zato je prebrskal hišo in ukradel signalno pištolo, mu s telesa strgal zlato verižico in zapestnico, pobral nekaj malega denarja, iz garaže pa odpeljal osebni avtomobil mercedes benz C200. Upokojenca je pustil hudo pretepenega ležati na tleh hodnika. Zaradi odpovedi srca, ki je bila posledica možganskega endema, vdihavanja krvi, hudih bolečin in hude psihične travme zaradi groze in strahu, je med 21.30 in polnočjo umrl.

Tožilstvo je, še preden je senat okrožnega sodišča v Novem mestu izrekel sodbo, spremenilo pravno opredelitev očitka v obtožnici – kaznivo dejanje umora je spremenilo v rop in povzročitev posebno hudih poškodb. V dokaznem postopku se je namreč izkazalo, da Sergeju Moharju ni mogoče očitati umora Franca Kobetiča, ampak povzročitev tako hudih poškodb, da so se končale s smrtjo.