Kljub izločenemu dokazu senat ostaja isti

Nadaljevanje sojenja Jaki Ulčniku zaradi umora pred dvanajstimi leti bo novembra.

Objavljeno
06. september 2017 23.18
Š. K.
Š. K.
Celje – Jaki Ulčniku, ki mu tožilstvo očita, da je pred 12 leti zahrbtno umoril 38-letnega Milenka Penavo, bo tudi v prihodnje sodil senat, ki mu predseduje sodnica Ingrid Lešnik. Obramba in senat menita, da izločeni dokazi ne bodo vplivali nanju.

Sodnica Mojca Turinek, ki se je na celjskem okrožnem sodišču prva ukvarjala z umorom Penave, je izločila izjavo Ulčnikovega očeta, ki jo je dal decembra leta 2005. Ker je bila z njo že seznanjena, se je tudi sodnica izločila iz postopka. Zakaj je izjava oziroma njen povzetek ostal v spisu, ni znano, kljub temu pa je Lešnikova o tem seznanila tudi Ulčnika in njegovega zagovornika Aleša Novaka. Obramba se je strinjala, da izjava ni takšna, da bi lahko vplivala na odločitev o obtožbi. Niti Ulčnik izločitve senata ni predlagal in je dodal: »V to nočem vpletati svojih sorodnikov.« Poleg očetove izjave je sodišče izločilo izjavo Ulčnikove sestre. Tako oče kot sestra sta zavrnila pričanje.

Ulčnik že prestaja 30-letno zaporno kazen zaradi umora brata Jožeta in poskusa umora bratovega dekleta. Še pred umorom brata naj bi Ulčnik v BiH z lovsko puško na pragu hiše ustrelil Milenka Penavo. Na sojenju je že pričala vdova Penave, ki je po umoru ostala sama s tremi otroki, danes pa živi v Nemčiji. Na sodišču bi morali zaslišati še priče iz Bosne in Hercegovine, vendar se še niso odzvale vabilom. V prihodnje naj bi jih zaslišali na videokonferenci. Sojenje se bo nadaljevalo novembra.