Klokočovnik prijavo označil za politično

Nekdanji izolski župan ni priznal krivde za zlorabo položaja.

Objavljeno
13. februar 2015 21.23
Mi.K., kronika, STA
Mi.K., kronika, STA

Koper – Nekdanji izolski župan Tomislav Klokočovnik na včerajšnjem predobravnavnem naroku na koprskem okrožnem sodišču ni priznal krivde za zlorabo položaja. Tožilstvo mu očita prirejanje javnih razpisov v korist družbe Marvas, a Klokočovnik je prepričan, da gre v tem primeru za politično prijavo organom pregona. Sojenje se bo začelo 24. aprila.

Več kot dve leti po vloženi kazenski ovadbi sta se na zatožni klopi poleg Klokočovnika znašla tudi njegov brat George in lastnik družbe Marvas Martin Džerdžaj. Oba sta krivdo zanikala.

Tožilstvo Klokočovniku očita, da je bil z Džerdžajem dogovorjen, da bodo javni razpisi na občini potekali tako, da bo posle dobil Marvas, kar se je zgodilo v petih primerih, je pojasnila tožilka Polona Veberič. Na ta način je Marvasu pridobil posle v višini skoraj 200.000 evrov, protipravno pridobljena premoženjska korist pa naj bi pri tem znašala 62.000 evrov, pri čemer sta tako tožilstvo kot obramba predlagala, da se v zvezi s tem določi cenilec.

Tožilstvo Klokočovniku očita še, da je na zadnji dan županskega mandata podpisal pogodbo o gradnji večstanovanjskega objekta na Premrlovi, čeprav je vedel, da občina za to nima sredstev. Prav tako je domnevno od Derždaja sprejel nagrado, je dodala Veberičeva. Pri tem je po njenih besedah George Klokočovnik vplival na svojega brata, pri čemer je Džerdžaj tudi njemu zagotovil nagrado, in sicer obnovo ženine hiše, obnovo njegovega stanovanja ter 1500 evrov.

»Pooblastila so imeli podžupani«

Klokočovnik je prijavo kaznivega dejanja označil za politično, saj se nekdanja županja Breda Pečan po njegovem nikoli ni sprijaznila, da je izgubila volitve. Dodal je, da je ob zdravniški službi delal kot župan le dva dni na teden, vsa pooblastila pa so imeli podžupani, zato ima, kot pravi, čisto vest in pričakuje, da se bo sojenje končalo v njegovo korist.

Klokočovnikova zagovornica Klementina Fincinger je ob tem poudarila, da je bil kazenski postopek glede očitka o pranju denarja že pravnomočno ustavljen, poleg tega je bilo v celoti odpravljeno tudi začasno zavarovanje premoženja – tožilstvo je namreč pred tem blokiralo dva Klokočovnika avtomobila. To po besedah Fincingerjeve nakazuje tezo obrambe, ki pričakuje, da bo na podlagi dokazov izrečena oprostilna sodba.

Na zatožno klop koprskega okrožnega sodišča pa je danes stopil računovodja Henrik Stanjko, ki je priznal krivdo zaradi ponarejanja listin. Stanjko je menda občini izstavil ponarejene račune fiktivnih Marvasovih podizvajalcev. Tožilstvo je zanj predlagalo štirimesečno zaporno kazen, ki bi jo obtoženi lahko odslužil z opravljanjem družbenokoristnega dela. Glavna obravnava za preostale obtožene se bo začela 24. aprila.