Komercialni poleti z balonom do nadaljnjega prepovedani

Preiskava četrtkove balonarske nesreče sicer še poteka, nekatere ugotovitve pa bodo predvidoma znane ta teden.

Objavljeno
27. avgust 2012 10.49
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si
Ljubljana - Javna agencija za civilno letalstvo je na svoji spletni strani objavila, da v skladu s priporočilom preiskovalnega organa CAA do nadaljnjega prepoveduje vse komercialne lete z baloni.

Agencija prepoved komercialnih letov z baloni izdaja po četrtkovi balonarski nesreči na Barju, v kateri so umrli štirje ljudje, med njimi 11-letna deklica in njena mati. Dva udeleženca se še vedno borita za življenje, več poškodovancev ostaja v bolnišnicah. Na balonu, ki se je ponesrečil med pristajanjem, je bilo sicer 32 ljudi.

Preiskava četrtkove balonarske nesreče sicer še poteka, nekatere ugotovitve pa bodo predvidoma znane ta teden. Po prvih ugotovitvah naj bi do nesreče namreč prišlo zaradi striženja vetra pri tleh, zaradi česar so nastale težave pri upravljanju balona.

Policija pa v okviru preiskave okoliščin balonarske nesreče ugotavlja tudi, ali je bilo storjeno kakšno kaznivo dejanje.

Letalska zveza upa, da prepoved ne bo trajala dolgo

Generalni sekretar Letalske zveze Slovenije Primož Lajevec sicer ni seznanjen s tem, kaj je do odločitve agencije privedlo, sklepa pa, da želi agencija preveriti vse tiste, ki opravljajo komercialne lete z baloni.

Več pojasnil pričakuje na sestanku, na katerem bodo med drugim predstavniki agencije in balonarske komisije, ki bo po njegovih besedah v kratkem. Lajevec pričakuje iskanje ustreznih rešitev.

Po njegovem prepričanju nikomur ni v interesu, da se ne opravlja komercialnih letov z baloni, če celotna operacija zadovoljuje zakonsko prepisane zahteve. Gre za podjetja, ki od tega živijo, ki to delajo zelo dobro in za vrhunske pilote, ki se držijo vseh veljavnih pravil, je Lajevec poudaril v izjavi za STA.

»Če nek subjekt izpolnjuje vse zahtevane pogoje, ni smiselnega razloga, da bi mu onemogočili preživetje. Kakšna bo korist od tega, da tiste, ki dobro delajo, spravimo ob kruh, pa je težko razumeti,« je dodal. Tudi agencija za civilno letalstvo po njegovih besedah »vsaj deloma živi iz te industrije in če slednjo ukine, s tem ukine sebe«.

Generalni sekretar Letalske zveze Slovenije je še pojasnil, da je v Sloveniji registriranih okoli 50 balonov, od tega 20 do 25 komercialnih, ki lahko dnevno letijo s potniki. Polet z balonom stane okoli 100 evrov, vsakič lahko z njim poleti denimo osem oseb, je odgovoril na vprašanje izpada dohodka balonarjev zaradi prepovedi letenja.