Koper: kriminalisti zapečatili Popovičevo pisarno

Kriminalisti so menda zasegli Popovičev računalnik, pa tudi razpisno in gradbeno dokumentacijo za stadion Bonifika.

Objavljeno
16. april 2012 10.42
Posodobljeno
16. april 2012 10.42
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Koper - Koprski župan Boris Popovič je bil danes znova tarča koprskega tožilca, ki je usmerjal kriminaliste. Opravili so tri hišne preiskave zaradi domnevnih nepravilnosti pri oddaji javnega naročila za prenovo in povečanje koprskega nogometnega in atletskega stadiona Bonifika. Pridržali so direktorja Javnega zavoda za šport Koper.

Koprski kriminalisti so hišne preiskave izvedli zaradi utemeljenega suma storitve uradno pregonljivih kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic, so sporočili s Policijske uprave Koper.

Preiskave so do poznih popoldanskih ur opravili v prostorih koprske mestne občine, kjer so poleg koprskega župana Borisa Popoviča kaznivih dejanj osumljeni še trije občinski uradniki (s področja javnega naročanja, nepremičnin in financ). Hišne preiskave so opravili še v Javnem zavodu za šport Koper, kjer so pridržali direktorja Branka Florjaniča, in v Hypo Leasingu, ki je prevzel vlogo nosilca naložbe in je financiral prenovo stadiona.

Javno naročilo za koprski stadion je bilo objavljeno konec leta 2009 in v začetku 2010. so podpisali pogodbo s Hypo Leasingom, ki je dela oddal Primorju oziroma Stavbeniku, ta pa je za podizvajalca izbral družbo Grafist.

Koprski nogometni stadion so prenovili do konca oktobra 2010, ko so postavili mogočne reflektorske stolpe, uredili travnato površino, zgradili nove tribune s 4221 sedeži, nove garderobe, prostore za sodnike, delegate, novinarje, pisarne... Vzhodna tribuna je dobila nadstrešek.

V bližini nogometnega je Koper dobil nov in sodoben atletski stadion. Naložba je stala 8,7 milijona evrov. Župan Boris Popovič nam je povedal, da so sprva hoteli zgraditi precej več, vendar se na javno naročilo ni prijavil nihče, zato so program obeh stadionov zmanjšali in na nov razpis se je prijavil samo Hypo Leasing.

Kriminalisti so na občini zapečatili županovo pisarno in vzeli več kupov poslovne dokumentacije iz drugih pisarn, ki jim jo je dostavila direktorica Sabina Mozetič. Poleg tega so zapečatili in odnesli pet računalnikov.

»S tem so bistveno otežili delo v naših uradih. Deloma so nam povzročili precejšno škodo, saj delavci na ključnih položajih ne morejo opravljati svojega dela brez podatkov in dokumentov iz teh računalnikov. Nazaj jih bomo morda dobili čez nekaj let, ko bodo lahko samo še arhiv,« je povedala Sabina Mozetič.

Čeferin: Nekdo ne pozna prava ali pa ga ignorira

Odvetnik Aleksander Čeferin, ki zastopa Borisa Popoviča, je novinarjem dejal: »Po mojem mnenju očitki izhajajo iz nepoznavanja prava, kar se bo pokazalo zelo kmalu. Očitno župan Popovič ne more narediti niti enega projekta, da ga ne bi nadzorovala policija in tožilstvo. Zanimiva podrobnost je, da se preiskovalna sodnica ni strinjala z uvedbo preiskave in jo je moral uvesti senat treh sodnikov, kar je redko v slovenskem pravnem redu. Rad bi izrecno opozoril na izjemno korektnost in profesionalnost policistov, ki so izvajali svoje naloge. Jaz sem imel celo občutek, da je tudi njim malo nerodno, da morajo to delati. Za zdaj še nismo seznanjeni s spisom, ker zadeva še ni v kazenskem postopku. Toda že po teh očitkih, očitno preiskavo vodi in usmerja tožilstvo, je popolnoma jasno, da nekdo v tem postopku, pozneje bomo videli, kdo, očitno ne pozna prava ali pa ga ignorira,«.

»Dokler imamo v Kopru takšne tožilce, kot jih imamo, sem vesel za vsak dan, ko ne dobimo obiskov državnih organov,« je dejal župan Boris Popovič. Njegovo delo (a tudi delo večine v občinski upravi) je bilo danes seveda moteno. Koprski župan je med drugim moral odpovedati obisk brazilskega veleposlanika Gilberta Fonseca Guimaraes de Moure.

Viktor Markežič, predsednik stranke Oljka, je novinarjem povedal, da so sum nepravilnosti prav oni posredovali pristojnim organom, in to lani. Po njihovih informacijah so investicijo oddali Hypo Leasingu, čeprav je bilo javno naročilo neuspešno, pozneje pa so v Oljki ugotovili celo, da naložba ni znašala 8,7 milijona, temveč dva milijona evrov več.

Župan brez imunitete

Državni svet je pred tednom dni sklenil, da Borisu Popoviču ne bo podelil imunitete v drugi kazenski zadevi. Koprsko tožilstvo v obtožnici Popoviču očita oškodovanje občinskega proračuna, ker so domnevno on in drugi občinski uradniki leta 2007 izpeljali prodajo zemljišča v Srminu družbi Sermin'g za 4,5 milijona evrov prepoceni.

Tako so osem hektarov zemljišč prodali za 6,84 milijona evrov. Viljem Orel, solastnik Sermin'ga, je ugovarjal: »Zemljišče smo kupili še nekoliko dražje, kot so ga kupili člani obrtne zadruge v neposredni soseski. Bili smo edini, ki smo se prijavili na javni dražbi. Zdaj je naše zemljišče zamrznjeno. Preiskovalci nam s tem povzročajo izjemno škodo. Seveda bomo odškodnino terjali od države, kajti, tudi če bi bil kdo z občine naredil kaj narobe, mi vemo, da smo ravnali zakonito. Zemljišče je naše, vendar ga že štiri leta ne moremo uporabljati. Izračunajte, kakšna je škoda,« je povedal Viljem Orel.