Kriminalisti na univerzi

Po anonimni prijavi so koprski kriminalisti opravili več hišnih preiskav, menda tudi na rektoratu Univerze na Primorskem.

Objavljeno
05. marec 2014 22.48
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Koper – Anonimnež je medijem prvi sporočil, da so prejšnji četrtek kriminalisti želeli dostop do računalnikov določenih zaposlenih na Univerzi na Primorskem (UP). Na PU Koper so potrdili, da so kriminalisti v predkazenskem postopku zaradi domnevnega gospodarskega kaznivega dejanja goljufije na škodo EU izpeljali več hišnih preiskav.

Nihče od osumljenih ni bil pridržan. Neuradno smo izvedeli, da so hišne preiskave opravili na rektoratu, na sedežu Znastveno-raziskovalnega središča Koper ter v vodstvu Študentskih domov in pri fizični osebi v Izoli. Okrožni državni tožilec pa je dejal, da je zadeva še v fazi, ko ne more podati izjave ali komentarja. Rektor Dragan Marušič je povedal, da niso pregledovali njegovega računalnika, in odločno zanikal, da bi podal prijavo. Sklepal je, da jo je kdo od revizorjev ali pa kdo z ministrstva, ki je večkrat nadzorovalo najbolj sporne posle univerze. Pri nadzorih so namreč odkrili določene nepravilnosti pri gradnji kampusa Livade. Zato se je morala UP odpovedati približno 400.000 evrom evropskih sredstev.

Nepravilnosti, zaradi katerih so izgubili del evropskih nepovratnih sredstev, sta bili vnaprejšnje plačevanje del izvajalcu GPG in spreminjanje razpisnih pogojev v postopku naročanja. Zdaj si vodstvo univerze prizadeva, da bi še ta mesec končali prvi stolpič iz kampusa Livade. Gre za 3500 kvadratnih metrov površine, kjer bodo razvijali programe kineziologije, bionaravoslovni center in sredozemsko kmetijstvo. Čeprav jim je z racionalizacijami uspelo znižati naložbo za milijon evrov, je gradbeni del stal približno pet milijonov, skupaj z opremo in vsemi drugimi stroški pa nekaj manj kot 10 milijonov. Marušič je tudi dejal, da se UP ne bo odpovedala dvema hektarom zemljišča, za katera jim je ob tem stolpiču občina Izola pred osmimi leti podarila stavbno pravico.

Astrid Prašnikar, ki je opravljala funkcijo glavnega tajnika v času rektorja Rada Bohinca, je odločno zanikala, da bi univerza vnaprej plačevala opravljena dela v kampusu. Po njenih informacijah je ovadbo organom pregona podal Marušič, zatrdila pa je, da je sedanji rektor zaradi spora z ministrstvom (sprožil je celo tožbo proti lastnemu ministrstvu) odgovoren za popoln razvojni zastoj univerze.