Krivdo priznalo pet od šestih obdolženih

Mešanico paracetamola in kofeina so dodajali v heroin, ki je bil namenjen nadaljnjemu razpečevanju.

Objavljeno
18. marec 2014 17.08
Iva Ropac, kronika
Iva Ropac, kronika
Ljubljana – Od šesterice, obtožene vpletenosti v posle z uvozom mešanico paracetamola in kofeina, ki se uporablja za redčenje heroina, in njegovo razpečevanje, je postopek že končan za pet obtoženih, ki so krivdo priznali, medtem ko se bo domnevni organizator Flaurin Kamberi o krivdi izjasnil v četrtek.

Obdolženci, ki jim specializirano državno tožilstvo očita organiziranost v hudodelsko združbo, so se s prepovedanimi posli menda ukvarjali od julija 2012 do 18. junija lani, ko so jim posle prekrižali policisti. Ti so združbo preiskovali tudi s tajnimi ukrepi (tajno opazovanje, tajni vstop in opazovanje v tujem prostoru, telefonski prisluhi, tajni policijski delavec), tožilstvo pa ji očita vpletenost v razpečevanje mešanice paracetamola in kofeina, ki se uporabljala za redčenje mamila, in razpečevanje heroina v okviru mreže prekupčevalcev.

Postopek začeli Nemci

Kazenski postopek se je pri nas začel na zaprosilo nemških preiskovalcev za sodelovanje pri odkrivanju mednarodne hudodelske združbe, ki se je ukvarjala s preprodajo prepovedanih drog. Nemški varnostni organi so preiskovali Avdija Bibo, ki je z Nizozemske oskrboval različne makedonske skupine trgovcev z večjimi količinami različnih mamil (heroina, kokaina) po Evropi, v okviru drugih preiskav pa so v Nemčiji in Avstriji aretirali več njegovih kurirjev ter zasegli več kot 35 kilogramov heroina.

Med preiskovanjem so prišli na sled Kamberiju, za katerega je naše tožilstvo prepričano, da je članom združbe dobavljal in prodajal mešanico paracetamola in kofeina, ki so jo vmešavali v heroin, da bi povečali količino za prodajo in učinek delovanja mamila.

V začetku julija 2012 je menda Kamberi, ki je omenjeno mešanico kupoval od Bibe, skušal prek voznika Alilija Useinija v Slovenijo prepeljati 140 kilogramov nevarne mešanice, a so ga ustavili nemški policisti. Nato je Kamberi naročil še 120 kilogramov, ki je uspešno prispela k nam v začetku avgusta 2012, avtomobil za prevoz tovora pa je kurirju Useiniju dal na razpolago Abolzafl Estabraghi, ki ima rentacar. Kamberi je mešanico naprej prodajal soobodleženim Denisu Maksutu, Dušku Mijiću in Estabraghiju, zato da bi jo vmešali v heroin in prodajali dalje, trdi tožilstvo; nekaj mešanice je Estabraghi prodal tudi tajnemu policijskemu delavcu.

Čeprav niti mešanice paracetamola in kofeina niti vsake spojine zase ni mogoče opredeliti kot drogo ali kot predhodno spojino, ki bi se uporabljala za izdelavo prepovedanih mamil, je tožilstvo prepričano, da je bil izključni namen združbe ravno preprodaja heroina. Iz nemškega mnenja oziroma iz mnenj Nacionalnega forenzičnega laboratorija (NFL) izhaja, da so v zaseženih vzorcih identificirali heroin in spremljajoče spojine, dodatka kofein in paracetamol ter tudi barvila (aditive E102, E110 in E151).

Vikend zapor, pogojna kazen in delo v splošno korist

Glede na ugotovitve NFL tudi izhaja, da pri nas ni registrirano oziroma odobreno nobeno zdravilo, ki bi poleg paracetamola in kofeina vsebovalo tudi kombinacijo treh azo barvil, to kombinacijo pa so našli tudi pri Kamberiju in v zaseženi drogi končnim odjemalcem heroina. Zato je tožilstvo prepričano, da je dobavitelj snovi, ki se uporablja samo za redčenje heroinskih mešanic, Kamberi.

Obdolženci, ki so krivdo priznali, so jo odnesli z relativno blagimi kaznimi – vikend zapori oziroma pogojnimi zapornimi kaznimi in delom v splošno korist. Tako je ljubljansko okrožno sodišče Mijiću, ki mu tožilstvo očita, da je doma in v svojem avtu hranil nekaj heroina, konoplje, tablete proviron, 30 ampul anabolnih steroidov, kokaina, mešanice paracetamola in kofeina ter pištoli beretta in CZ z naboji, za kar nima dovoljenja, izreklo enotno kazen leta in deset mesecev zapora oziroma vikend zapora.

Kazen bosta ob koncih tedna prestajala tudi Estabraghi (dve leti in tri mesece, ker je tajnemu policijskemu delavcu ponujal naprodaj več kot kilogram heroina in 100 gramov kokaina ter mešanico paracetamola in kofeina, prodal mu je tudi ukradeni mobilni telefon) in Maksut – poldrugo leto, ker je v treh priložnostih prodal heroin drugim, tudi soobdolženima Robertu Moštrokolu in Slavenu Ešegoviću. Slednjemu so zaradi nakupa slabih 30 gramov heroina z namenom nadaljnje prodaje določili pogojno kazen osmih mesecev zapora s preizkusno dobo dveh let, Moštrokolu pa zaradi skoraj 50 gramov heroina leto dni zapora, ki pa jih bo odslužil s 600 urami dela v splošno korist, v obdobju največ dveh let.

Domnevni organizator združbe Flaurin Kamberi (v preiskavi se ni zagovarjal, pred leti pa je že bil obsojen zaradi vpletenosti v tihotapljenje ilegalnih prebežnikov) bo na očitke odgovoril v četrtek.