Kupil telefon, dobil prazen paket

Ker je bil moški v kontaktu s prodajalcem, se mu nakup ni zdel sumljiv.

Objavljeno
26. februar 2015 10.28
gpu/uniforma
Ju. P., kronika
Ju. P., kronika

Kranj − Škofjeloške policiste je včeraj poklical moški, ki je prek slovenskega spletnega oglasnika naročil mobilni telefon, zanj plačal kupnino, nato pa po pošti dobil prazen paket. Kupcu prodajalec ni bil sumljiv, ker je bil z njim tudi v stiku, zato je tudi opravil nakup, je sporočil tiskovni predstavnik Policijske uprave Kranj Bojan Kos.

»V izogib tovrstnim goljufijam svetujemo previdnost. Kupci naj bodo pozorni na pomanjkljive profile spletnih prodajalcev in pretirano skrivanje osebnih podatkov, tudi ceno, zlasti če je neprimerno nižja od cene primerljivega blaga. Pozorni naj bodo tudi na to, ali se plačilo izvršuje v tujino ali prek transferja, kjer je mogoče skriti identiteto prejemnika denarja in če je obvezno zahtevano vnaprejšnje plačilo,« je povedal Kos.

Pri naročanju po spletu zaradi lažjega preiskovanja goljufij policija svetuje tudi shranjevanje elektronskih sporočil in  drugih načinov komuniciranja med kupcem in prodajalcem. »Kupec naj tudi vedno preveri, ali naslov sogovornika v korespondenci ustreza osebi ali instituciji, ki jo predstavlja,« je še dodal.