Lani umrlo 17 gornikov

Gorski reševalci so lani opravili 393 intervencij. V nesrečah je umrlo 32 ljudi, od tega 17 gornikov.

Objavljeno
28. maj 2014 13.38
Posodobljeno
28. maj 2014 13.38
imo/GRS -VAJA DRAGA 2010
Mi. K., kronika, STA
Mi. K., kronika, STA

Kranj − Gorska reševalna zveza Slovenije (GRZS) je lani opravila 393 intervencij, kar je najmanj v zadnjih treh letih. V nesrečah, pri katerih so posredovali gorski reševalci, pa je lani umrlo 32 ljudi, od tega 17 gornikov. Padec in zdrs še vedno ostajata najpogostejša vzroka za nesreče v gorah. Na novo pa se kot vse pogostejši vzroki nesreč pojavljajo nepoznavanje terena, izčrpanost, telesna nepripravljenost in neprimerna oprema, je na današnji novinarski konferenci pojasnil član komisije GRZS za informiranje in analizo Klemen Belhar. Obiskovalcem gora svetuje dobro pripravo in primerno izbiro ciljev ter da se na pot odpravijo dovolj zgodaj.

Gorski reševalci opažajo, da veliko obiskovalcev gora ne ve, kako naj ravnajo, če so priča nesreči. Zato so na GRZS pripravili informativno zgibanko z osnovnimi napotki, kako ravnati v tem primeru. Na voljo bo na planinskih postojankah in turističnih infotočkah.

S tem v zvezi opozarjajo, da se bo letos sneg na osojnih straneh in v grapah obdržal še dolgo v poletno sezono. V visokogorju tako še vedno vladajo zimske razmere, ki od gornikov na strmih snežiščih terjajo uporabo cepina in derez, saj obstaja velika nevarnost zdrsa. Pred turo pa priporočajo, naj zaradi žledoloma obiskovalci gora preverijo, kako je z dostopom do visokogorja.