Lažnivi računalniški prvak še goljufal?

Gradbenik trdi, da je Matjažu Roglju storitve plačal na roko.

Objavljeno
17. april 2014 18.13
Matjaž Rogelj na Okrožnem sodišču v Ljubljani 17.aprila 2014.
Mitja Felc, kronika
Mitja Felc, kronika
Ljubljana – Matjaž Rogelj, ki je javnosti postal znan po izmišljenih nazivih svetovnega in evropskega računalniškega prvaka, se tokrat v hramu pravice otepa očitkov tožilstva o poslovni goljufiji. V obtožnici piše, da je leta 2008 za 50.000 evrov ogoljufal gradbenika Dilaverja Arifija. Očitke zanika in se čudi, zakaj na zatožni klopi ne sedi oškodovanec.

Tožilstvo Matjažu Roglju in njegovemu trzinskemu podjetju za svetovanje in posredovanje Maius, d. o. o., očita, da je z Dilaverijem Arifijem oziroma njegovim podjetjem M.V.S., d. o. o., ki je zdaj v stečaju, podpisal pogodbo o svetovanju, pri tem pa ga je ogoljufal. Obtoženi in oškodovanec naj bi se dogovorila, da bo pomagal tudi drugemu Arafijevemu podjetju Arifi in Arifi, d. n. o., prav to podjetje pa je imelo blokiran račun in davčni dolg.

Rogelj je Arifiju menda pojasnil, da ima na davčni »poseben račun« in zveze, s čimer bi zadeve lahko uredil. Arifija naj bi menda naplahtal, da je njegov davčni dolg narasel že na 120.000 evrov, in dodal, da bi s poznanstvi lahko uredil delni odpis, a to ne bo brezplačno. Ob takojšnjem plačilu, bi to uredil za 50 tisočakov. Albanski gradbenik naj bi mu zahtevani znesek v več obrokih tudi plačal. Denar je dal na roko in ni prejel nobenega potrdila. Kot je dejal oškodovanec, on zaupa ljudem, sploh če so to odvetniki ali pomembni ljudje. Roglja mu je namreč kot dobrega odvetnika (čeprav to sploh ni), ki ima zveze tudi pri Čeferinih, priporočil prijatelj.

Rogelj je Arifiju svetoval tudi pri nekaterih drugih pravnih in upravnih vprašanjih, stečaja podjetja pa Arifi in Arifi ni sprožil, čeprav mu je plačeval tudi za te storitve. Na policijo pa je odkorakal, ko je izvedel, da dolg dacarjem sploh ni poravnan.

Nesojeni računalniški prvak in trzinski poslovnež se očitkom tožilstva čudi, saj da vse temelji le na izpovedi oškodovanca. Prepričan je, da ga gradbenik le izsiljuje in bi si on zaslužil obtožnico. Povedal je, da je Arifi dolžan tudi drugim in da je enkrat prišel v njegovo pisarno ter mu grozil, da ga bo prijavil policiji, če mu ne izroči 10.000 evrov. Ker na to ni pristal, ga je res ovadil. Obtoženi pravi, da mu je Albanec čez čas navrgel, da bo prijavo umaknil, če mu izroči zahtevan znesek.

Iskanje resnice se nadaljuje junija.