Slabša varnost kolesarjev na območju PU Maribor

Več kot polovico prometnih nesreč zakrivijo kolesarji sami, ker ne upoštevajo prometnih predpisov.

Objavljeno
14. avgust 2014 13.20
ace-Pes
J. S., kronika
J. S., kronika

Kolesarji so poleg pešcev najbolj ogrožena kategorija udeležencev v cestnem prometu. Pogosto so žrtve prometnih nesreč zaradi neustreznega ravnanja voznikov motornih vozil, predvsem zaradi izsiljevanja prednosti in neprilagojene hitrosti.

Več kot polovica prometnih nesreč pa se zgodi zaradi napak ali neustreznega ravnanja kolesarjev, najpogosteje zaradi neupoštevanja pravil o prednosti ter nepravilne strani in smeri vožnje.

Letos je na območju mariborske Policijske uprave varnost kolesarjev slabša kot v enakem lanskem obdobju. Letos so policisti na tem območju obravnavali 145 (lani 127) oziroma 14 odstotkov več prometnih nesreč, v katerih so bili udeleženi kolesarji. Letos je umrl en kolesar, lani v enakem obdobju nobeden, 13 (lani 11) je bilo hudo ranjenih, 112 (v enakem lanskem obdobju 109) pa je bilo laže poškodovanih.

Na slabšo varnost kolesarjev je zagotovo vplivalo tudi to, menijo policisti, da je zaradi ugodnih vremenskih razmer letos na cestah več kolesarjev.

Poostrene kontrole policistov

Da bi bilo kolesarjenje čim bolj varno, bodo policisti na območju PU Maribor od 15. do 18. avgusta izvajali poostrene kontrole. Poleg rednega dela bodo še bolj pozorni na kršitve kolesarjev in voznikov motornih vozil, ki ogrožajo kolesarje.

Pri delu bodo uporabljali tudi službena motorna kolesa in civilna vozila z videonadzornim sistemom Provida, so še sporočili s PU Maribor.