Mariborski kriminalisti razkrinkali serijske vlomilce

Po doslej zbranih podatkih so osumljeni povzročili za okoli 23.000 evrov gmotne škode.

Objavljeno
09. julij 2013 15.39
Tacen 22. 2. 2011, vlom v stanovanjski objekt foto: Tomi Lombar
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si
Maribor - Mariborski kriminalisti so pretekli teden razkrinkali storilce serije vlomov oziroma velikih tatvin, ki so jih izvrševali trije doslej s kriminalno preteklostjo neobremenjeni 22-letniki iz Maribora. Kazniva dejanja so izvrševali na celotnem območju Slovenije, po zaslišanju pri preiskovalnem sodniku pa so bili vsi trije spuščeni na prostost.

Kot je na današnji novinarski konferenci povedal vodja mariborskih kriminalistov Robert Munda, so dva od treh osumljencev prijeli že neposredno po izvršitvi enega od kaznivih dejanj 17. junija, a takrat policisti niso našli dovolj dokazov, da bi ju predali v obravnavo preiskovalnemu sodniku.

Po tem prijetju so kriminalisti izvedli obširno zbiranje obvestil in dokaznih predmetov ter s pomočjo nacionalnega forenzičnega laboratorija uspeli zbrati dokaze za več vlomov in tatvin. Na podlagi tega so 3. julija vsem trem odvzeli prostost.

Sicer pa je po besedah Munde zanimivo, da je trojica delovala praviloma v dopoldanskem času ter je posamezne objekte, mimo katerih se je vozila, naključno ocenila kot primerne za izvršitev tatvine. Ponavadi so najprej pozvonili, če so ugotovili, da ni v hiši nikogar, pa so vanjo, največkrat skozi okna ali balkonska vrata, vlomili. Pri tem so odtujili različne večvredne predmete, kot so zlatnina, elektronske naprave, celo glasbene inštrumente.

»Trenutno smo uspešno preiskali deset takšnih vlomov na območju celotne države, pri čemer je bila največja frekvenca storjenih tatvin na območju Maribora, Ptuja in Ormoža. Domnevamo, da je skupina izvršila še več takšnih tatvin, morda celo do 30. Delovali so vse od lanskega avgusta, ko so po naključni zabavi na Obali vlomili v stanovanje, nato pa svoje aktivnosti stopnjevali. Od marca so tako izvrševali tudi po dva ali tri vlome dnevno,« je dejal Munda.

Po doslej zbranih podatkih so osumljeni povzročili za okoli 23.000 evrov gmotne škode, številka pa bo v nadaljnji preiskavi še narasla. V hišnih preiskavah so policisti našli precej ukradenih predmetov, nekateri pa so bili v tem času verjetno tudi že prodani. Kot je še povedal Munda, je trojica med drugim vlomila tudi v hiše dveh policistov, za omenjene tatvine pa jim grozi do pet let zapora.