Marka Jakliča detektiv izsledil v lokalu Playa

Kako se je denar iz Vzajemne prek računalniške družbe S & T pretakal v Jakličeve nepremičnine na Hrvaškem.

Objavljeno
21. marec 2014 16.57
SLOVENIJA LJUBLJANA 08.12.2011 MARKO JAKLIC DIREKTOR LJUBLJANSKIH LEKARN FOTO:ROMAN SIPIC/DELO
Mitja Felc, kronika
Mitja Felc, kronika
Ljubljana – Marko Jaklič, ki bi se moral že pred dnevi pojaviti na sodišču in se izreči o krivdi zaradi obtožb o več kot polmilijonskem oškodovanju Vzajemne, denar pa naj bi se stekel v njegov žep, bo v ponedeljek morda le sedel na zatožno klop. Ker prvič sodne pošte ni dvigoval, mu jo je zdaj vročil zasebni detektiv.

Okrožna sodnica Andreja Sedej Grčar je že na prvem neuspelem naroku pred glavno obravnavo pojasnila, da izigravanja sodišča ne bo dopustila in bo naredila vse, da bo Marku Jakliču vabilo vročeno. Jaklič namreč sodne pošte niti ni dvignil, njegov zagovornik Boštjan Penko pa je dejal, da niti on ne ve, kje je, znano mu je le, »da zdaj projektno dela v tujini«. Vendar je, tako kaže, Jaklič postopal po prestolnici, saj ga je po naših podatkih pretekli petek zasebni detektiv izsledil v lokalu Playa v ljubljanskem BTC in mu izročil vabilo na predobravnavni narok, ki je razpisan za ponedeljek.

Zlorabe položaja in pranje denarja

Očitke specializiranega tožilstva so zdaj že zavrnili soobtoženi Klavdij Godnič (nekdanji predsednik uprave S & T Slovenija), Sašo Berger (nekdanji član uprave S & T Slovenija), Franc Heningman (nekdanji član uprave Vzajemne) ter družbi S & T Slovenija, d. d., in M-Kontakt, d. o. o., iz Zagreba. Pričakovati je, da se bo tudi Jaklič, ki je v času domnevnih kaznivih dejanj vodil zdravstveno zavarovalnico, branil kot nedolžen. Sicer pa se bo o krivdi lahko izjasnil na predobravnavnem naroku.

Obtoženim očitajo kazniva dejanja zlorabe položaja in pranja denarja ter pomoči pri omenjenih nečednih poslih. Grozi jim zaporna kazen in še stranska denarna kazen, saj jih je po prepričanju varuhov zakonitosti v kazniva dejanja gnalo zgolj koristoljubje. Če bo tožilstvu z zbranimi dokazi uspelo prepričati sodišče, bodo obtoženi morali povrniti še protipravno pridobljen denar.

Za preiskovalce so sporne pogodbe o prodaji, nakupu in vzdrževanju strojne ter programske opreme, ki so bile menda fiktivne, saj posli niso bili opravljeni. Denar (skupaj najmanj 551.213 evrov) iz Vzajemne pa se je prek družbe S & T Slovenija (in z njo povezanimi hčerinskimi družbami na Balkanu) stekal v zagrebško podjetje M-Kontakt, katerega lastnik je Marko Jaklič.

Jaklič naj bi denar, za katerega je vedel, da je pridobljen s kaznivim dejanjem, poskušal »legalizirati« s pranjem. Kot ustanovitelj in edini družbenik M-Kontakta je med junijem 2004 in decembrom 2011 z računa podjetja omenjeni polmilijonski znesek namenil za nakup več nepremičnin na Hrvaškem otoku Korčula, mu očita tožilstvo. Na sumljive transakcije so postali pozorni tudi v uradu za preprečevanje pranja denarja.

V rokovniku skiciral nezakonite poti denarja?

Za preiskovalce so nepravilnosti še posebno očitne, ker so bili edini prihodki družbe M-Kontakt zgolj od kapitalsko povezanih družb z družbo S & T Slovenija. To je razvidno tudi iz preglednice, v kateri so zabeleženi davki od dobička za leto 2006, 2007 in 2008, ko zagrebška družba drugih prihodkov ni imela. Družba M-Kontakt je bila na Hrvaškem tako menda ustanovljena zgolj zaradi kaznivih poslov izčrpavanja Vzajemne na podlagi fiktivnih pogodb.

V sodnem postopku zna biti za prvoobtoženega Jakliča zelo obremenilna listinska dokumentacija, zasežena v hišni preiskavi. Kaže, da je nelegalne posle popisal in skiciral v svojem rokovniku. Tako je skica po mnenju tožilstva le še dokaz o prepovedanih denarnih tokovih. Po pregledu rokovnika in na podlagi podatkov urada za preprečevanja pranja denarja so dobili še dodaten argument, da gre za organizacijo in dogovor kriminalnega dejanja.

Na skici je menda označena denarna pot, na kateri je razvidno, kako sredstva potujejo od Vzajemne prek družbe S & T (tako doma kot na tujem) do družbe M-Kontakt in naprej. Nadaljnja pot ni označena, a preiskovalci na podlagi pridobljenih informacij sklepajo, da gre za nepremičnine na Hrvaškem.

Domnevno nezakoniti posli pa ne bi bili mogoči s pomočjo in posredovanjem soobtoženih treh fizičnih oseb in dveh pravnih. Med njimi je, kot rečeno, pomembno vlogo imela računalniška družba S & T Slovenija (prej Hermes Plus oziroma S & T Hermes Plus), ki v poslovnem svetu zaradi vrhunskih storitev informacijske tehnologije uživa velik ugled, sodnega postopka pred ljubljanskim okrožnim sodiščem pa najbrž ne bodo mogli uvrstiti med svoje reference.