Med martinovanjem trezni za volan

Ministrstvo za zdravje pred prihajajočim martinovanjem opozarja, da lahko že manjša količina popitega alkohola povzroči usodno nesrečo.

Objavljeno
05. november 2015 10.28
gpu*plakat
Mi. K., kronika
Mi. K., kronika
Ljubljana − V času pred martinovim in po njem (od 6. do 15. novembra) bo na cestah, v lokalih in trgovinah ponovno potekala akcija »0,0 šofer − trezna odločitev«, ki je namenjena ozaveščanju javnosti o nevarnostih vožnje pod vplivom alkohola in psihoaktivnih snovi. »Alkohol, droge in druge psihoaktivne snovi vplivajo na spremembo vozniških sposobnosti in sloga vožnje, zato pomenijo večje tveganje za nastanek prometne nesreče,« opozarjajo na ministrstvu za zdravje.

Policija bo v okviru akcije opravljala nadzore v zvezi z vožnjo pod vplivom alkohola, skupaj s pristojnimi inšpektorati pa bo izvajala tudi nadzore nad nedovoljeno prodajo in ponudbo alkohola. Različne preventivne aktivnosti, ki bodo potekale v okviru osnovnih in srednjih šol, avtošol, prireditvenih prostorov in gostinskih lokalov po Sloveniji, bodo izvajale tudi strokovne institucije in nevladne organizacije.

Največ nesreč pod vplivom alkohola se po podatkih ministrstva zgodi prav v času različnih praznovanj, še posebej med konci tedna. Čas okoli martinovega je glede števila prometnih nesreč, ki se zgodijo pod vplivom alkohola, tako poleg decembra med najbolj problematičnimi tedni v letu. »Naj velja, da se v avto, na motorno vozilo ali kolo usedemo le takrat, ko smo trezni. Z nepremišljeno odločitvijo ogrožamo sebe in druge udeležence v prometu,« pravijo na ministrstvu.

Po podatkih policije se je do konca septembra 2015 zgodilo 13.164 prometnih nesreč (lani v istem obdobju jih je bilo 13.517), od katerih so jih 1076 (1118) povzročili alkoholizirani udeleženci. Alkoholizirani udeleženci so povzročili 24 prometnih nesreč s smrtnim izidom (lani 15), 97 s hudimi telesnimi poškodbami (lani 95) in 344 z lahko telesno poškodbo (lani 362). »Delež vseh nesreč, ki jih povzročijo alkoholizirani udeleženci, se je v primerjavi z letom 2014 rahlo zmanjšal, vendar pa se je žal povečal delež nesreč s smrtnim izidom in hudimi poškodbami,« še ugotavljajo na ministrstvu za zdravje.