Med nadzorom rabe varnostnih pasov kar 5218 kršitev

Če bi vozniki in potniki v avtomobilih dosledno uporabljali varnostne pasove, bi bilo 40 odstotkov manj žrtev prometnih nesreč.

Objavljeno
01. april 2014 17.33
Policisti umirjali promet
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si

Ljubljana - Policisti so med 10. in 28. marcem na območju celotne Slovenije poostreno nadzirali uporabo varnostnega pasu med vozniki in ostalimi potniki. V tem času so policisti ugotovili 5218 kršitev in izrekli 496 opozoril.

Namen poostrenega nadzora je bil okrepiti osveščenost o tem kako pomembna je uporaba varnostnega pasu. Strokovnjaki so namreč ugotovili, da bi bilo med vozniki in potniki v avtomobilih 40 odstotkov manj žrtev, če bi vsi uporabljali varnostne pasove.

Varnostni pas lahko reši življenje

Pri prometnih nesrečah, ki se zgodijo pri velikih hitrostih, nam varnostni pas lahko reši življenje, poudarjajo na policiji. Pri prometnih nesrečah, ki se zgodijo pri manjših hitrostih, na primer pri mestni vožnji, pa lahko varnostni pas predvsem prepreči nepotrebne poškodbe, ki pa so lahko tudi pri nizkih hitrostih zelo hude.

Kako pomembno je pripenjanje z varnostnim pasom, pove več podatkov. Odrasel človek lahko na primer z močjo rok in nog zadrži težo svojega telesa ob trku le do hitrosti sedem kilometrov na uro, že ostro zaviranje pri nizki hitrosti pa je dovolj, da otroka, ki ni pripet in ne spremlja dogajanja v prometu, vrže iz sedeža v avtomobilu in ga hudo poškoduje.

Sila trka pri 100 km/h enaka padcu s 40 metrov

Pri trku vozila, ki vozi s hitrostjo le 30 km/h, je udarec na naše telo enak padcu z višine treh metrov, pri hitrosti 50 km/h pa je sila enaka desetmetrskemu padcu v globino. Pri večjih hitrostih ta sila skokovito narašča in je pri hitrosti 100 km/h že enaka padcu z višine 40 metrov, kar pomeni veliko verjetnost za hude poškodbe.

Lani je po podatkih policije med 40 umrlimi vozniki osebnih avtomobilov le 15 voznikov uporabljalo varnostni pas, od 16 umrlih potnikov pa le šest.