Medicinska sestra še vedno podoživlja grozljiv dogodek

Tožba: Ker delodajalec domnevno ni zagotovil ustrezne varnosti, žrtev terja odškodnino zaradi napada z nožem.

Objavljeno
23. november 2016 21.48
mfe POSKUS UMORA
A. S. H., STA
A. S. H., STA
Koper – Na koprskem delovnem sodišču je bila danes zaslišana medicinska sestra Jelka Jerančič, ki jo je februarja z nožem napadel neuravnovešen obiskovalec, zaradi česar zdaj toži Zdravstveni dom Piran za izplačilo odškodnine. Dogodek še vedno podoživlja, zato se ponoči zbuja.

V piranskem zdravstvenem domu je februarja 29-letni Koprčan večkrat zabodel in porezal 50-letno uslužbenko in zatem pobegnil, še istega dne pa so ga policisti pridržali. Jerančičeva, ki je zaposlena v ambulanti medicine dela, jo je skupila z več poškodbami, zdaj pa s tožbo od zdravstvenega doma terja 70.000 evrov, ker naj zaposlenim ne bi zagotovil varnega delovnega okolja in naj ne bi sprejeli ustreznih varnostnih mehanizmov. V ZD sicer trdijo, da je šlo za izjemen in izreden dogodek, ki ga ni bilo mogoče preprečiti.

Jerančičeva je povedala, da je bilo tistega jutra v čakalnici pet naročenih pacientov, poleg njih pa je opazila še moškega, ki ni bil naročen in je povedal, da išče svojo mamo. Medicinska sestra ga je napotila v splošno ambulanto in moški je odšel. Čez čas, ko se je pripravljala za pregled oči ene od naročenih strank, pa se je moški vrnil, jo vprašal, ali je ona zdravnica, ter jo, še preden mu je lahko odgovorila, začel zabadati z nožem.

Kot je pojasnila, moškega še nikoli prej ni videla. Na vprašanje, ali je imela pred tem težave s čudnimi ljudmi, pa je odgovorila, da je nadstropje nižje center za zdravljenje odvisnosti in dogajalo se je, da so k njej pomotoma zašli uporabniki centra. Ti sicer niso bili nasilni, se je pa na primer dogajalo, da je kdaj kaj izginilo iz čajne kuhinje, je navedla.

Jerančičeva je dodala, da se je včasih počutila ogroženo in da je o dogajanju obveščala nadrejene. V vratih, skozi katera je prišel napadalec, so bili ključi. Kot je poudarila medicinska sestra, je bila to dolgoletna praksa, ko je začela delati v ambulanti, pa so ji pojasnili, naj tega ne spreminja.

»Mene je še danes groza. Še danes podoživljam dogodek in se ponoči zbujam,« je sicer dejala glede napada in dodala, da so jo takrat še istega dne operirali na ljubljanski očesni kliniki, v naslednjih mesecih pa je prestala še tri operacije, vendar je prizadetost očesnega živca po njenih besedah dokončna. Prav tako ima zaradi prizadetega živca še danes oslabljeno desno roko.