Ministrski spodrsljaj z »modrimi lučmi«

Prometni minister Patrick Vlačič bo posledice nedeljske »nujne vožnje«, ko se mu je kot gostu televizijske oddaje mudilo v Ljubljano, nosil sam. Dejal je namreč, da bo poravnal vse stroške morebitnega postopka.

Objavljeno
17. junij 2009 21.10
Posodobljeno
18. junij 2009 07.30
Jure Predanič
Jure Predanič
Ljubljana - Minister za promet Patrick Vlačič si je v nedeljo popoldne privoščil nenavaden podvig, oziroma je to storil njegov osebni voznik. V koloni, ki se je na primorski avtocesti proti Ljubljani nabrala zaradi prometne nesreče, je namreč na ministrskem audiju vklopil modre luči, ki jih lahko uporabljajo le vozila s prednostjo in vozila za spremstvo »za izvršitev določenih nujnih nalog«. Minister, ki se mu je sicer kot gostu oddaje TV Klub mudilo v Ljubljano, zatrjuje, da namestitve te naprave, kakor tudi uporabe signalizacije ni zahteval, temveč se je za njo odločil sam voznik, ki naj bi, kot so že poročali mediji, menda tako utiral pot reševalnemu vozilu za njim.

Tiskovna predstavnica ministrstva za promet Eldina Knez nam je povedala, da je bila naprava za oddajanje svetlobnih znakov v vozilu nameščena, še preden je Patrick Vlačič prvič sedel vanj, zato je domneval, da je tam z razlogom. »Očitno razloga zato ni in dejstvo je, da bi moral to svojo domnevo preveriti pri ustreznih službah. Ta naprava je sedaj odstranjena,« je povedala in dodala, da takšnih luči nima nobeno drugo njihovo vozilo. Vlačič je sicer že napovedal, da bo od voznika zahteval, da v pisni izjavi opiše svoje ravnanje in razloge, zakaj se je odločil za vklop svetlobnih znakov. To izjavo bo posredoval policiji, ki bo ocenila, ali obstajajo razlogi za obravnavo domnevnega prekrška.

S policije so nam na vprašanje, če stvar preiskujejo, odgovorili: »V zvezi s konkretno zadevo zbiramo vsa potrebna obvestila. Zbrana obvestila bo Generalna policijska uprava nato posredovala krajevno pristojnemu prekrškovnemu organu (policijski enoti).« Zakon za takšno početje sicer predvideva precej visoko kazen - 126. člen zakona o varnostni cestnega prometa namreč pravi, da se z globo najmanj 500 evrov kaznuje za prekršek voznik, ki nepooblaščeno uporablja posebne svetlobne ali zvočne znake, z globo najmanj 8.000 evrov se kaznuje za tak prekršek pravna oseba, odgovorna oseba pa z globo najmanj 800 evrov.

»Ne glede na to, ali bo zaradi nedeljskega dogodka izrečena kakšna kazen, komu in kako visoka bi utegnila biti, lahko zagotovim, da ne bo obremenila proračuna. Dejstvo je, da sem kot minister za ta zaplet objektivno odgovoren, zato bom vse stroške morebitnega postopka poravnal sam,« je včeraj za Delo povedal Vlačič.

Iz tiskanega Dela.