Mlada mati zaradi smrti druge matere v zapor

Tadeja Malnar vinjena zadela pešca: žena umrla, mož ostal invalid.

Objavljeno
28. marec 2014 16.26
Nada Černič Cvetanovski
Nada Černič Cvetanovski
Krško – Dvaintrideset mesecev zaporne kazni je zaradi povzročitve hude prometne nesreče sodišče izreklo Tadeji Malnar, ki se ji je prejšnji mesec iztekel porodniški dopust. Zdaj z novim partnerjem začasno biva v Nemčiji.

Ker zaradi slabosti nekajkrat ni mogla priti na obravnavo, in če sodimo po odvetničinih besedah, naj ji sodišče glede na njeno psihično in telesno stanje odmeri milo kazen, je mogoče sklepati, da Malnarjeva pričakuje drugega otroka.

Sodnica Cvetka Ogorevc Sotelšek je 26-letni Malnarjevi, ki je pred dobrima dvema letoma na Senovem močno vinjana zapeljala na pločnik in povozila zakonca Zumeri, naložila le štiri mesece zapora manj, kot je predlagala tožilka Barbara Jenkole Žigante. Za eno leto ji bodo odvzeli tudi vozniško dovoljenje.

Oproščena je plačila sodnih stroškov, mora pa plačati sodno takso, stroške oškodovancev in njune odvetnice. Zumerijevi bodo morali odškodnino za pretrpljeno od Malnarjeve iztožiti.

Veseli december

Huda nesreča se je zgodila konec decembra, ko je Malnarjeva v lokalu, kjer dela, gostila zaključeno skupino. Nato se je odpeljala iz Brežic proti Krškemu, očividka pa je njeno vožnjo označila za zelo agresivno. Malnarjeva jo je namreč na poti iz Brežic prehitevala, nato ustavila in spet prehitela. »Takšnih ljudi na cesti me je strah,« je povedala očividka.

Ko je pripeljala na Senovo, je tam zagledala vozničin avto, ki se je zaletel v ulično svetilko. Stopila je do razbitega vozila in v njem videla stokajočo drzno voznico, nato pa je zaslišala še stokanje iz grmovja. Videla je, da tam ležita dva hudo poškodovana človeka. Malnarjeva je v blagem desnem ovinku izgubila oblast nad vozilom in trčila v pešca, ki sta se takrat ravno vračala s sprehoda. Bila sta zakonca Zumeri. Žena je naslednjega dne umrla v bolnišnici, mož pa je postal invalid.

Vinjena in prehitra

Tomaž Jalovec, izvedenec prometne stroke, je povedal, da voznica v danih razmerah ni mogla preprečiti nesreče, »ker bi to od voznika zahtevalo sposobnosti, ki presegajo sposobnosti običajnega voznika«. Voznica ni prilagodila hitrosti, cesta je bila vlažna, vozniški sedež ni bil dobro pritrjen in se je, kot je povedala sama, med vožnjo premikal naprej in nazaj. Gume na vozilu so bile stare in zlizane, poleg tega je Malnarjeva vozila močno vinjena, saj je imela 1,35 gramov alkohola na kilogram krvi. Trdila je, da je spila le tri kozarce vina, sicer res na tešče, glede gum pa je zatrjevala, da jo je prodajalka, ko je pred pol leta kupovala vozilo, prepričevala, da so gume primerne za vožnjo.

Sodišče je prepričano, da je Malnarjeva, ki se je šele na sojenju opravičila družini Zumeri, kriva za nesrečo in smrt peške, saj s takšnim vozilom ne bi smela na cesto, sploh pa ne pijana.

Sodba še ni pravnomočna.