Mladoletna morilka za zločin 
ne bo nikoli odgovarjala

Dragana Okić, ki je pri 15 letih hladnokrvno ustrelila Slovenca Darka Koširja, za zločin ne bo nikoli odgovarjala.

Objavljeno
02. marec 2012 20.00
Mitja Felc, kronika
Mitja Felc, kronika

Ljubljana - Počasno kolesje beograjskih pravosodnih oblasti je pripeljalo do popolne skrajnosti. Dragana Okić, ki je pri rosnih 15 letih hladnokrvno ustrelila Slovenca Darka Koširja, za zločin ne bo nikoli odgovarjala.

Slovenskega avtoprevoznika, 44-letnega Darka Koširja iz Želimelj pri Škofljici, so našli mrtvega 18. maja 2005 na avtocesti Beograd-Šid v kraju Dobanovac. Truplo je ležalo v kabini še prižganega motorja kamiona, ki je prevažal kemikalije.

V preiskavi so ugotovili, da je bil nesrečnik žrtev neznanih roparjev. Več kot leto dni so srbski policisti tavali v temi, ko so naposled le odkrili, kdo ima na vesti hladnokrvno likvidacijo.

V veliko pomoč jim je bilo hvalisanje edinega predstavnika moškega spola kriminalne četverice. Preiskovalcem je namreč prišlo na uho, da se po okoliških lokalih hvali s surovim podvigom. Roka pravice je dosegla 29-letno Jeleno Okić, 25-letno Mirjano Andrejić, 18-letnega Miloša Maričića in 15-letno Dragano Okić.

Prav zadnja je imela najbolj krvave roke. Okićeva je namreč po prepričanju tožilstva splezala v kabino Koširjevega kamiona, vanj namerila pištolo ter pritisnila na petelina. Usoden je bil že en strel iz malokalibrske pištole.

Kriminalisti so ugotovili, da so dekleta stala ob cesti in štopala. Ko je Košir ustavil, je slišal grožnjo, naj izroči denar. Ker se je temu uprl, je moral umreti.

Srbski varuhi pregona so zbrali dovolj dokazov, da so četverico posadili na zatožno klop z obtožbo o načrtovanem ropu in umoru. Tu pa se je zapletlo, saj so glavne obravnave - čeprav se je sojenje začelo že v začetku leta 2007 - odpadale kot po tekočem traku. Vleklo se je toliko časa, da je domnevna morilka dopolnila 21 let, kar je potek kazenskega postopka močno spremenilo.

»Sodišče je moralo po uradni dolžnosti ustaviti postopek zoper Dragano Okić, saj je bila v času kaznivega dejanja mladoletna, z dopolnjenim 21. letom starosti pa zakonodaja veleva, da ne sme več odgovarjati za kazniva dejanja, ki jih je storila kot mladoletna,« so pojasnili na beograjskem višjem sodišču.

A nekaj upanja za svojce umorjenega, da bo pravici vsaj deloma zadoščeno, še obstaja, saj so preostali trije obtoženci na kriva pota stopili kot polnoletni, zato nimajo takšnih »ugodnosti« kot Okićeva. Če se znova kaj ne zaplete, bodo na zatožno klop sedli sredi junija.