Mnenji izvedencev se izključujeta

Ni še jasno, ali je bil Branko Katić, ko je napadel in ubil Saro Tadić, prišteven ali ne.

Objavljeno
13. marec 2013 13.24
Posodobljeno
14. marec 2013 05.00
Ljubljana 19.12.2012, obravnava zoper Branka katica foto: Tomi Lombar
Aleksander Brudar
Aleksander Brudar

Ljubljana – Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je nadaljevalo sojenje Branku Katiću, ki mu tožilstvo očita, da je 27. aprila lani 77-letno Saro Tadić v njenem stanovanju s trdim topim predmetom najmanj dvanajstkrat udaril po glavi.

Tokrat je bil zaslišan sodni izvedenec psihiatrične stroke Vanja F. Rejec, ki je v svojem mnenju ocenil, da je bila pri Katiču sposobnost razumevanja in obvladovanja zmanjšana, a ne bistveno. »Tisto samo dogajanje ob dejanju pa ne kaže na neko čustveno kompenzacijo, ampak pričakovanje, kaj se bo zgodilo. Tistega dne je sam od sebe obiskal žrtev,« je med drugim povedal F. Rejec.

Njegovo mnenje se glede tega precej razlikuje od mnenja sodnega izvedenca za psihiatrijo Dušana Žagarja, ki je pred mesecem dni na obravnavi povedal, da Katić trpi za duševno motnjo in da je bila takrat njegova sposobnost obvladovanja bistveno zmanjšana. Ker je Tadićevi zadal od 12 do 15 udarcev, kot je razvidno iz sodnega spisa, in ker je bilo šest takšnih, ki povzročijo takojšnjo smrt, po mnenju izvedenca to niso bili kontrolirani udarci. »Šlo je za bes, nekontrolirano akcijo v besnenju,« je takrat dejal Žagar.

Nato je sledil pregled izpiskov telefonskih klicev med Tadićevo in Katičem tistega usodnega dne. Kot je razložila predsednica sodnega senata Vesna Podjed, izpiski kažejo, da Katić ni bil klican od stacionarne številke Tadićeve, prav tako on takrat ni klical 77-letnice. Tožilka Helena Zobec Dolanc je zato Katića vprašala, kako je to mogoče, če pa je sam dejal, da ga je Tadićeva klicala tik pred omenjenim dogodkom.

Katić ji je odgovoril, da ne trdi, da ga je Tadićeva takrat klicala, a prepričan je, da je bil takrat klican. »Kakor da bi bil omamljen. Ne vem, kaj me je vleklo k tej ženski in zakaj sem šel tja, saj mi je komaj uspelo preklicati zvezo z njo in sem bil srečen, da sem to storil,« je povedal in pripomnil: »Kako se je do mene obnašala, vem samo jaz.«

Spomnil se je tudi, da jo je takrat malo odrinil, ko ga je hotela prijeti za roko, in da so ključi od vhodnih vrat padli na tla. »Srečen sem bil, da sem odprl vrata in odšel,« še pravi Katić. Pri tem je zanikal, da bi takrat iz njenega stanovanja vzel njen telefon, pepelnik in zlatnino. »Nisem pričakoval nekaj dobrega, saj sem se z njo razšel v slabem pred leti in se mi je je komaj uspelo rešiti,« se spominja 54-letni Katić.

Ker sta se mnenji izvedenca Žagarja in F. Rejca razlikovala, se je sodišče odločilo, da naj še tretji izvedenec izdela svoje izvedensko mnenje. O njem bo govor na obravnavi 24. aprila, ko bodo znane tudi podrobnosti izvedeniškega mnenja glede krvnega madeža na predalu v stanovanju Tadićeve.