Na Brniku zasačili tihotapca

Avstrijec med prtljago tihotapil 21 kilogramov manj poznane droge khat.

Objavljeno
13. januar 2015 11.11
šipić letališče
Mi. K., kronika
Mi. K., kronika
Brnik − Kriminalisti so po carinskem postopku uslužbencev finančne uprave v soboto na brniškem letališču ob vstopu v državo obravnavali 26-letnega Avstrijca, ki je v prtljagi prenašal sumljive rastlinske delce. »Pri pregledu se je izkazalo, da je Avstrijec z namenom nadaljnje neupravičene prodaje med osebno prtljago prenašal več kot 170 zavitkov oziroma dobrih 21 kilogramov rastline khat, ki je na seznamu prepovedanih drog razvrščena v I. skupino,« so sporočili iz kranjske policijske uprave.

V I. skupini prepovedanih drog po zakonodaji spadajo rastline in substance, ki so zelo nevarne za zdravje ljudi zaradi hudih posledic, ki jih lahko povzroči njihova zloraba in se ne uporabljajo v medicini. Krininalisti so moškega pridržali in ga s kazensko ovadbo privedli k preiskovalni sodnici, ki je zanj odredila pripor.

Avstrijcu sicer grozi zapor od enega do deset let.

Droga khat sicer spada med manj poznane naravne droge. Gre za grmičasto rastlino, katere listi in vršički se večinoma uporabljajo za žvečenje, učinki pa so podobni kot pri uporabi stimulativne droge amfetamin.