Na cestah črn začetek tedna

S tovornjakom vzvratno, voznik osebnega avtomobila pijan. Smrt kosila tudi med motoristi.

Objavljeno
16. oktober 2017 21.25
Mitja Felc, Jože Pojbič
Mitja Felc, Jože Pojbič
Dragotinci, Spodnji Žerjavci, Vrba, Grliče – Že novica o jutranji tragediji na pomurski avtocesti se je po Sloveniji hitro razširila, a se prelivanje krvi na cestah s tem še ni končalo. Čez dan so se zgodile še tri tragične nesreče, v vseh pa so umrli motoristi.

Gosta megla in posledično slaba vidljivost ter napaka madžarskega voznika tovornjaka s priklopnikom, neprilagojena hitrost in alkoholiziranost voznika osebnega avtomobila so na grobo glavni vzroki za današnjo tragedijo na pomurski avtocesti. Močno je počilo danes okoli 4.30 pred cestninsko postajo Dragotinci v smeri Murske Sobote, prometna nesreča pa je bila usodna za dva človeka, sopotnika v osebnem avtomobilu.

Nesreča se je zgodila v slabi vidljivosti zaradi teme in goste megle in zaradi napak tako voznika madžarskega tovornjaka kot voznika osebnega avtomobila, ki je trčil v tovornjak, so sporočili s policije.

Dvainštiridesetletni madžarski voznik tovornjaka s priklopnikom je, ko je pripeljal do cestninske postaje, zgrešil stezo in najprej zapeljal na tisto, namenjeno osebnim avtomobilom z vinjetami. Ko je to ugotovil, je ustavil tovornjak in začel voziti vzvratno, da bi se preusmeril na stezo za tovornjake. Takrat pa je po avtocesti do cestninske postaje domnevno prehitro pripeljal 44–letni romunski voznik osebnega avtomobila litovskih registrskih oznak in trčil v zadnji levi del priklopnika tovornjaka.

Umrl voznik motornega kolesa

Odrejeni alkotest za 44-letnega voznika je pozneje pokazal, da je vozil pijan. V krvi je imel 0,49 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka oziroma je imel malo čez promil alkohola v krvi.

Voznik je imel, glede na to, da ni bil niti pripet z varnostnim pasom, veliko srečo, da so ga v murskosoboško splošno bolnišnico odpeljali le z lažjimi poškodbami. Izkazalo se je še, da je policiste pozneje poskušal celo prepričati, da za volanom osebnega avtomobila v času trčenja ni sedel on.

S ceste v hišo

Nekaj ur po avtocestni tragediji, okoli 13. ure, so smrtno prometno nesrečo obravnavali tudi na regionalni cesti Lenart v Slovenskih goricah–Trate, zunaj naselja Spodnji Žerjavci. Udeležena sta bila voznica osebnega avtomobila in voznik motornega kolesa. Ta, star 70 let, je za posledicami trčenja umrl na kraju nesreče.

Okoli poldneva so policisti v Vrbi na območju prehoda čez železniško progo našli mrtvega moškega, ob njem pa poškodovan modem. Ker niso zaznali nobenih sumljivih okoliščin, sumijo, da gre za tragično prometno nesrečo. Več bo znanega, ko policisti končajo z delom in zbiranjem obvestil.

Neprevidno prehitevanje v Grličah pa je bilo usodno za 55-letnega motorista. Prometniki so ugotovili, da je okoli 16.30 motorist v nepreglednem delu ceste začel prehitevati tovorno vozilo, pri tem izgubil oblast nad motorjem, zapeljal s ceste in trčil v stanovanjsko hišo. Pomoč reševalcev je bila neuspešna, saj je 55-letnik življenje izgubil na mestu trčenja.