Na ceste so se vrnili motoristi

Včeraj sta se v dveh nesrečah hudo poškodovala motorist in sopornica na motorju. Policisti svetujejo previdnost.

Objavljeno
10. marec 2014 13.09
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si

Gorenja vas − Včeraj popoldne je 25-letni domačin v Gorenji vasi izsilil prednost pred motoristom in povzročil prometno nesrečo, v kateri se je motorist hudo telesno poškodoval.

Tudi na cesti Planina−Postojna sta se včeraj poškodovala sopotnica na motorju in 53-letni motorist, ki je prehiteval osebni avto. Voznik avtomobila je medtem zavil v levo proti izogibališču in motorist je trčil vanj. Poleg motorista, ki je bil v nesreči laže poškodovan, se je hudo poškodovala tudi 52-letna potnica na motornem kolesu. S helikopterjem so jo odpeljali na zdravljenje v ljubljanski klinični center.

Asfaltna površina še ne omogoča optimalne oprijemljivosti pnevmatik

Policisti pri tem opozarjajo, da je toplo vreme na ceste že privabilo motoriste, vozniki drugih vozil pa jih po dolgi zimi še niso vajeni in jih lahko hitro spregledajo. Motoristi morajo biti zato še toliko bolj pozorni in previdni. Policisti jih pozivajo, naj vozijo strpno, predvsem pa naj vožnjo prilagodijo razmeram na cesti, na kateri so še vedno vidne posledice zime. Spomladi, na začetku motoristične sezone, je asfaltna površina namreč še vedno hladna in ne omogoča optimalne oprijemljivosti pnevmatik, zaradi zime pa je lahko na vozišču veliko udarnih jam in peska od zimskega posipa. Motoristi naj se poleg tega tudi zavedajo, da njihove sposobnosti obvladovanja motornega kolesa najverjetneje še vedno niso na ravni tistih iz prejšnjega leta.

Preostale udeležence v prometu policisti pozivajo, naj pozorno spremljajo dogajanje v prometu tako v vzvratnih kot tudi stranskih ogledalih. Pri vključevanju na prednostno cesto naj upoštevajo prednost voznikov, ki vozijo po prednostni cesti, in se dobro prepričajo o prosti poti.