Na deklici je čakala sedem let

Natalija Markač s hčerama terja 900.000 evrov.

Objavljeno
01. februar 2013 14.46
Posodobljeno
02. februar 2013 05.00
sipic/TISKOVNA SVETOVALNICE AKCIJA
Iva Ropac, kronika
Iva Ropac, kronika

Ljubljana – Sodišče je zavrnilo tožbo Natalije Markač, s katero je skupaj s hčerama od države zahtevala 900.000 evrov odškodnine zaradi domnevno nezakonitega dela Centra za socialno delo Ravne na Koroškem, ki ji je marca 1999 hčeri odvzel in dal v rejništvo.

Markačeva vztraja, da ji je center za socialno delo (CSD) otroka, takrat stara leto dni in pet let, z začasno odredbo odvzel na podlagi nepreverjene izjave njenega takratnega moža o ogroženosti, ne pa na podlagi natančno ugotovljenega resničnega stanja. Ker je kazalo, da bodo deklici ločili, saj naj bi petletnica, katere oče je že pokojni, šla v rejo k neznancem, je Markačeva predlagala, naj jo raje dajo v rejo njeni materi, kar so tudi storili, medtem ko je CSD mlajšo hčer dodelil očetu.

Tako je ostalo tudi po ločitvi Markačeve in njenega tedanjega partnerja leta 2003, deklici pa so ji vrnili šele leta 2006 in še to po posredovanju protikorupcijske komisije in varuha človekovih pravic. Od države so Markačeva in njeni hčeri (ena je že dopolnila 18 let) zahtevale vsaka po 300.000 evrov odškodnine z zakonskimi zamudnimi obrestmi od 19. junija 2009.

A sodišče na strani tožene stranke ni našlo protipravnosti, ki je eden izmed elementov odškodninske odgovornosti, zato drugih elementov niti ni ugotavljalo.

Tožbo je zavrnilo in tožnicam naložilo plačilo pravdnih stroškov tožene države ter CSD, ki je v pravdi nastopil kot stranski intervenient. V sodbi se je konkretno opredelilo do številnih dejanj države, za katere so tožnice zatrjevale, da so protipravna. Tako je ugotovilo, »da ravnanje CSD, ko je marca leta 1999 zaščitil interese in korist mladoletnih deklic tako, da ju je namestil v začasno rejništvo, ni bilo protipravno«, pojasnjujejo odločitev sodišča na državnem pravobranilstvu, kjer zastopajo državo.

Sodišče je sledilo tudi stališču CSD in države, da sta bili deklici oddani v rejništvo na podlagi soglasja obeh staršev oziroma starejša deklica s soglasjem Markačeve kot njenega edinega živečega starša. Sodišču ni jasno, v čem vidijo tožnice protipravnost ravnanja CSD v zvezi s tem. »Ker je sodišče ugotovilo, da protipravnost ravnanja CSD Ravne na Koroškem v postopku zaščite interesov in koristi mladoletnih deklic ter v postopku izvajanja in trajanja rejništva mlajše deklice ni podana, odškodninske odgovornosti tožene stranke ni, je zahtevek tožnic v celoti zavrnilo,« dodajajo na pravobranilstvu.

Glede na zatrjevano škodo zaradi preprečenih stikov od sredine marca 1999 do začetka aprila 1999 pa je sodišče upoštevalo ugovor zastaranja; ugotovilo je tudi, da stiki sploh niso bili preprečeni. Sodba še ni pravnomočna.

Markačeva je sicer znana kot sodelavka svetovalnice Akcija!, ki je domnevno vpletena v več kot enoletno skrivanje tako imenovane koroške deklice, zaradi česar je bila nekaj dni celo priprta.