Na dopustu poskrbite za samozaščito

Novogoriški policisti opozarjajo na samozaščito med dopustom, ko smo kot turisti izpostavljeni prevaram ali celo roparjem.

Objavljeno
23. junij 2014 17.10
šuligoj portorož
Mi. K., kronika
Mi. K., kronika

Nova Gorica - Primorski policisti pred prihajajočo glavno turistično sezono opozarjajo na previdnost in ukrepe, s katerimi poskrbimi za samozaščito, ko se prelevimo v turiste. »Med letovanjem v tujini je denar najbolje menjati v menjalnicah oz. bankah, in ne na ulici, kjer so turisti izpostavljeni prevaram ali celo roparjem,« svetujejo na policiji. Ob tem opozajrjajo, naj med obiski lokalov in ob odhodu na plažo s seboj ne nosite večje vsote denarja. Policisti svetujejo, da tega raje varno spravite v sefih hotelov ali uporabljajte bančne kartice.

Posebno pozornost je po oceni policije treba nameniti krajem, kjer se giblje in zadržuje veliko ljudi. Gre predvsem za lokalne znamenitosti, muzeje, letališča in avtobusne ter železniške postaje. Poleg dokumentov je treba paziti tudi na osebno prtljago. »Najpogostejši predmet napada so tudi predmeti, ki jih nosimo s sabo na dopust kot so: digitalna tehnika (fotoaparati, kamere ipd.), mobilni telefoni, osebni nakit in ostali predmeti (kolesa, surfi...). Predvsem je pomembno, da teh predmetov ne puščamo brez nadzora na mestih, kjer so nepridipravom lahko dostopni,« še svetuje policija.

V primeru tatvin ali vloma v vozilo in stanovanje še svetujejo, da do prihoda policistov ničesar ne prijemate ali premikate zaradi morebitnega poškodovanja ali uničenja sledi, ki bi lahko pripeljale do odkritja storilca kaznivega dejanja. Preventivni nasveti so sicer dostopni tudi preko spletne strani policije.