Na obisku pri znancu zabodel gosta

Vedran Veršec je dvakrat zabodel Matijo Molana, temu so s hitrim posredovanjem rešili življenje.

Objavljeno
08. januar 2018 22.32
Nada Černič Cvetanovski
Nada Černič Cvetanovski

Brežice – Na okrožnem sodišču se razpleta zgodba izpred natanko dveh let, ko je prišlo v stanovanju Ivice Ljubića na Gubčevi ulici v Brežicah do nenavadnega obračuna. Vedran Veršec in njegov oče Peter, ki je živel v istem bloku, sta nepovabljena vstopila v Ljubićevo stanovanje, kjer je Vedran dvakrat zabodel Ljubićevega prijatelja Matijo Molana.

Če bi obtoženi Vedran Veršec priznal krivdo za vlogo, ki naj bi jo imel sodeč po obtožnici v obračunu v Brežicah, bi tožilka Mateja Bahčič Resnik zanj predlagala tri leta in osem mesecev zapora, bil je namreč že obsojen. A ker Veršec trdi, da se je le branil, bo zdaj sodni postopek pokazal, kaj se je pravzaprav dogajalo tistega večera. Vse kaže, da je bilo več oseb, ki so sodelovale v obračunu, močno vinjenih: ena zaradi vinjenosti ni mogla hoditi, ena je urinirala po sebi, oškodovani pa naj bi bil v kritičnem času pod vplivom alkohola in drugih substanc, ki naj bi privedle celo do akutne zastrupitve.

Nepovabljena gosta

»Po treh urah druženja z Ljubićem se je v stanovanju nenadoma pojavil tretji glas. Osupla sva se spogledala, a že v naslednjem trenutku je Ljubić dobil tako močan udarec, da je padel po tleh,« se je dogodka, ki ga je močno zaznamoval, na sodišču spominjal Matija Molan. Vedran Veršec naj bi Ljubića tepel tudi še potem, ko je ta ležal na tleh. Takrat je Molan vstal in ker je ravno lupil jabolko, je imel v roki nož, in je vprašal napadalca, ali namerava Ljubića ubiti. Zamahoval je proti nepovabljenemu gostu in ga naganjal iz stanovanja, to mu je naposled tudi uspelo.

Ko je Molanu nato prijatelja, ki je bil nezavesten, uspelo spraviti k sebi, se je odpravil proti vratom, da bi jih zaklenil, da ne bi nepovabljeni obiskovalci ponovno prišli v stanovanje. Ko je prišel na hodnik, je videl, da je tam tudi napadalčev oče, Peter Veršec. Molan je bil v šoku, vprašal je, kaj se dogaja. Začeli so se prerivati, Peter Veršec in Molan sta padla, Molanu pa je neka roka razpirala dlan in izvlekla nož s srebrnim ročajem in srebrnim rezilom. »Vedran me je dvakrat udaril, kasneje se je izkazalo, da me je dvakrat zabodel,« je na sodišču pripovedoval Molan. Po tem naj bi obtoženi, ki je vlekel očeta s poškodovanega Molana, dejal: »Dost ma.«

Poškodovanemu naj bi celo rekel, naj mu pokaže rane, in ko je ta to storil, naj bi Vedran ocenil, da ni nič. V resnici je šlo za dve zelo hudi vbodni rani, povzročeni z 12-centimetrskim rezilom. Ena je bila v levem predelu prsnega koša, drugič ga je zabodel v trebuh.

Dve različni plati

Obtoženi Vedran Veršec je na sodišču povedal drugačno zgodbo. Tistega dne je obiskal svojega očeta, ki je takrat živel v stanovanju pod Ljubićevim. Potem ko sta nekajkrat nazdravila z žganjem, se je odpravil v zgornje stanovanje, da bi pozdravil Ljubića. Po njegovih izjavah naj bi bil povabljen naprej, Molan in Ljubić naj bi stala za mizo.

»Kdo si, kaj delaš tu?« naj bi ga vprašal Molan in zamahnil proti njemu. Vedran Veršec naj bi se umikal, zamahnil z roko ter podrl Ljubića, Molan pa naj bi pograbil nož z mize in kričal, da bo obtoženega zapičil. Takrat naj bi v stanovanje pritekel oče Peter Veršec, prerivali naj bi se, obtoženega naj bi Molan porezal po prstu.

Po prerivanju, ko naj bi Molan po besedah obtoženega Veršca s komode vzel še en manjši nož, je starejši Veršec padel po tleh, sin ga je pobral, oče je nato podrl Molana na kavč, obtoženi naj bi mu iztrgal nož in zamahoval z njim, da bi ubranil očeta, a ni nikogar zadel. Čeprav se je bal, da bo Molan koga zabodel, naj bi obtoženi nož s črnim ročajem (tega kasneje niso našli, našli so pa srebrn nož) po obračunu položil kar na tla v kuhinji in se ni več bal, da bi kdo koga zapičil.

Nato naj bi obtoženi pobral očeta Petra in ga odnesel domov. Oče je tožil, da ga je Molan zapičil, a ko ga je slekel, je videl, da to ni res. Takrat je na vrata že potrkala policija in obtoženega vklenila in odpeljala.

Medtem je v zgornjem stanovanju ekipa nujne medicinske pomoči zaradi hudih poškodb in krvavitev reševala Molana.