Na pogorišču ogorka menda ni bilo

V domu starejših v Črnomlju še preiskujejo vzrok za tragedijo. Zaradi hudih opeklin je umrl 88-leteni oskrbovanec doma.

Objavljeno
18. december 2017 09.10
Posodobljeno
18. december 2017 21.10

Črnomelj – Zaradi hudih opeklin je v nedeljo zvečer v ljubljanskem kliničnem centru umrl 88-letni Anton Pavliha, oskrbovanec Doma starejših občanov (DSO) v Črnomlju. To je bilanca katastrofalnega požara, ki je v nedeljo popoldne izbruhnil v drugem nadstropju doma, ognjeni zublji pa so skoraj povsem uničili drugo nadstropje doma.

Zdaj so na delu kriminalisti in forenziki Nacionalnega forenzičnega laboratorija, ki poskušajo ugotoviti vzroke požara. Po neuradnih podatkih naj bi bil vzrok tragedije cigaretni ogorek, toda po naših informacijah ga preiskovalci niso našli. Na kraju nedeljskega dogodka in pozneje v bolnišnici so zdravstveni delavci iz Črnomlja, Metlike in Novega mesta oskrbeli 16 ljudi. Dva zaradi opeklin, ostale pa predvsem zaradi vdihavanja strupenih plinov. »Žal za 88-letnega moškega, ki je bil zaradi hudih opeklin iz Splošne bolnišnice Novo mesto prepeljan v UKC Ljubljana, ni bilo več pomoči, zato je zaradi hudih poškodb umrl,« je sporočila Alenka Drenik z novomeške policijske uprave.

Pomagalo bo ministrstvo

»V našem domu vlada žalost. Zelo nam je hudo,« je za Delo povedala direktorica DSO Valerija Lekič Poljšak. Včeraj si je pogorišče ogledala ministrica za delo Anja Kopač Mrak in obljubila finančno pomoč, ki po neuradnih podatkih znaša okoli 300.000 evrov. Po beseda Poljšakove bo treba v celoti obnoviti drugo nadstropje.

Gasilci in zaposleni so v nedeljo skupaj evakuirali 69 oskrbovancev od 197, kolikor jih v domu prebiva. Na intervenciji je sodelovalo 65 gasilcev, ki so v domu preprečili še večjo tragedijo, saj so s tako imenovanim notranjim napadom in gašenjem z vodo preprečili širjenje požara v sosednje prostore ter s termokamero preiskali vse sosednje prostore z namenom iskanja morebitnih oseb, ki bi tam ostale ob evakuaciji. Po končanem gašenju in prezračevanju so gasilci zagotovili pomoč pri nastanitvi evakuiranih oskrbovancev v ostale dele črnomaljskega doma, ki v požaru niso bili poškodovani.