Na trg zasebnega varovanja prihajajo Hrvati

Slovenske družbe vznemirja prihod družbe Sokol Marić, ki na Hrvaškem varuje trgovine Agrokorja in Mercatorja.

Objavljeno
29. oktober 2014 18.55
Marko Jakopec, kronika
Marko Jakopec, kronika

Ljubljana – Vodilna hrvaška družba za varovanje Sokol Marić je odprla podjetje v Sloveniji. Družba, ki je v svoji dejavnosti največja na hrvaškem trgu, zaposluje skoraj 3500 ljudi in varuje tako Mercator kot Agrokor. Lastnik podjetja Zlatko Marić zatrjuje, da njihov prihod nima nobene povezave z Agrokorjem in Mercatorjem.

Prvotni naslov Sokol Marića v Sloveniji je bil v Krškem na ulici Narpel 31, kmalu po ustanovitvi pa je bil sedež podjetja prenesen na Dalmatinovo 2 v Ljubljano. Na slovenskem trgu zasebnega varovanja sta ob napovedi prihoda podjetja Sokol Marić zavladala nemajhna negotovost in vznemirjenje, saj so slovenska podjetja za varovanje prihod Hrvatov takoj povezala z Agrokorjevim prevzemom Mercatorja in s tem posredno nevarnostjo izgube posla. Sokol Marić namreč varuje Agrokorjeve in Mercatorjeve trgovine na Hrvaškem.

Lastnik podjetja Zlatko Marić je za medije večkrat izjavil, da ustanovitev podružnice v Sloveniji nima nobene povezave z Agrokorjem. Kot je dejal, res poslujejo z Agrokorjem na Hrvaškem in sta z njegovim lastnikom Ivico Todorovićem prijatelja, vendar to nikakor ne pomeni, da so dobili delo v Mercatorju v Sloveniji in da so prav zaradi tega ustanovili slovensko podružnico. »Če ne bomo ponudili odličnih storitev, pri Todoroviću prav gotovo ne bomo v prednostnem položaju zgolj zato, ker se pač poznava,« je dejal Marić.

Prvi primer širitve podjetja zunaj meja Hrvaške

Ustanovitev podružnice v Sloveniji je za podjetje Sokol Marić prvi primer širitve podjetja zunaj meja Hrvaške, Marić pa zatrjuje, da se že več let pripravljajo na širitev v regiji in proti zahodu. Uresničevanje načrtov je upočasnila kriza na Hrvaškem, po njegovih besedah pa je slovenski trg varovanja zakonsko veliko bolje urejen kot hrvaški; cene storitev so precej višje, roki za plačila pa krajši.

Na izraze strahu slovenskih podjetij za varovanje pa odgovarja, da se je neumno bati konkurence in da ima podjetje Sokol Marić sklenjene pogodbe z več kot 90 odstotki slovenskih podjetij, ki delujejo na Hrvaškem.

Marić zagotavlja, da ima s podružnico v Sloveniji velike načrte. Kot pravi, v naši državi posluje deset zelo močnih podjetij za varovanje, sam pa načrtuje, da bi se njegovo že prihodnje leto prebilo med prvih pet. Na trgu namerava ponuditi celoten paket varovanja, v posle naj bi vložil skoraj štiri milijone evrov.

Še pred koncem leta namerava Sokol Marić svoje posle razširiti še v Srbijo, kar naj bi mu omogočilo skorajšnje sprejetje ustreznega zakona. Širitev v BiH, Črno goro in Makedonijo ga za zdaj ne zanima, zelo pa si želi vstopiti na trg zasebnega varovanja v Avstriji.

Slovenska zbornica si ne želi zniževanja kakovosti storitev

Branko Slak iz zbornice za zasebno varovanje pravi, da so na zbornici z vstopom hrvaškega podjetja Sokol Marić na slovenski trg seznanjeni predvsem iz medijev, in sicer tako slovenskih kot hrvaških. Ker so informacije o poslovanju in dejavnosti navedene družbe, kot je razbrati iz medijev, zelo različne, so seveda na to pozorni, saj jim ne sme biti vseeno za strokovno delo, kakovost varnostnih storitev, vrednote, ki jih goji in zagovarja zbornica, in ne nazadnje za zaupanje naročnikov.

Dodaja, da slovenski trg zasebnega varovanja danes kljub vsem težavam, ki spremljajo panogo, dobro deluje in naročnikom zagotavlja glede na njihove zahteve in potrebe ustrezno kakovost. Prav zaradi tega si ne želijo, da bi se ta dosežena raven kakorkoli zniževala.

Veliko družb se bojuje za preživetje na trgu

Realnost na trgu zasebnega varovanja v Sloveniji pa je takšna, da je ponudnikov storitev zasebnega varovanja veliko (okoli 140 licenciranih družb), ki se v razmerah močne konkurence borijo za naročnike tako, da cene storitev padajo. »Zato se veliko družb za zasebno varovanje zgolj bojuje za preživetje na trgu, saj glede na to, da je varovanje delovno intenzivna panoga, skoraj celotni zaslužek namenjajo pokritju zakonsko določenih obveznosti iz delovnih razmerij, delež za razvoj pa je vedno manjši,« še poudarja Slak.

Robert Pistotnik, lastnik Sintala – zaposluje več kot 900 ljudi, je največji na tem trgu pri nas in med drugim varuje Mercator – pa je za medije izjavil, da prihoda tekmeca iz Hrvaške, ki ga kot novega igralca na trgu ne pozna, ne komentira, je pa opozoril, da mu ne bo z rožicami postlano.