Sojenje Deličevi tokrat za zaprtimi vrati

Sojenje Anuški Delić in Sebastjanu Selanu se z zaslišanjem dveh prič nadaljuje za zaprtimi vrati.

Objavljeno
07. januar 2015 10.38
Anuška Delić na sodišču
Mi. K., kronika
Mi. K., kronika

Ljubljana − Na ljubljanskem okrajnem sodišču se danes nadaljuje sojenje novinarki Dela Anuški Delić, ki ji tožilstvo očita tri kazniva dejanja izdaje tajnih podatkov Sove, ko je pisala o povezavah neonacistične organizacije Blood & Honour s stranko SDS. Na zatožni klopi se je zaradi opustitve ovadbe Delićeve znašel tudi nekdanji direktor Sove Sebastjan Selan. Danes bosta zaslišani dve priči, zasišanje pa bo potekalo za tesno zaprtimi vrati sodne dvorane. Sodnik Marko Češnovar je namreč v tem delu javnost izključil iz sojenja, saj bo govor o tajnih podatkih.

V ponedeljek sta sicer tako Delićeva kot Selan podala zagovor in ocenila, da gre za »politični ovadbi«. »Ovadba, ki me je privedla do današnjega zagovora, je bila neizpodbitno politična. Slovenska obveščevalno-varnostna agencija oziroma njen takratni direktor Damir Črnčec, ki v prvih vrstah navija za točno določenega predsednika točno določene politične stranke, je po vseh dosedanjih informacijah zlorabila kazenski postopek za točno določeno partikularno, ne javno korist,« je svoj zagovor začela Delićeva, ki je krivdo zanikala.

Krivde prav tako ni priznal Selan. »Na to temo smo imeli več sestankov in po mesecu in pol smo ugotovili, da škodljivih posledic za Sovo zaradi člankov ni bilo. Postopki so potekali normalno naprej in ob primopredaji sem Damirja Črnčeca seznanil s tem primerom. Ta je nato za ovadbo potreboval štiri mesece,« se je Sebastjan Selan na sodišču čudil ovadbi svojega naslednika.

Celoten zagovor novinarke Anuške Delić je dosegljiv na spletni povezavi.