Namesto izreka sodbe nov izvedenec

Glavna obravnava prestavljena, ker je v mnenju sodne izvedenke psihiatrične stroke za sodišče preveč nejasnosti.

Objavljeno
29. marec 2017 22.42
Slo., Lj., SOJENJE-obd. Railić Drago., 30.1.2017, foto: Dejan Javornik
Jure Predanič
Jure Predanič
Ljubljana – Čeprav je bilo potem, ko so na sojenju Dragu Railiću zaradi uboja svoje žene Milke že izčrpali vse dokazne predloge, vse nared za zaključne besede in izrek sodbe, je sodišče glavno obravnavo prestavilo na 15. maj. V psihiatričnem mnenju je namreč po mnenju senata toliko nejasnosti, da bodo angažirali novega sodnega izvedenca.

Izvedenka psihiatrične stroke Mojca Zvezdana Dernovšek je za Railića, ki je po očitkih iz obtožnice 15. oktobra lani zadavil svojo ženo Milko, sicer ocenila, da je bil od trenutka, ko je ženo prvič udaril, pa do takrat, ko je prenehala dihati, v stanju psihogene zamračenosti. Po njenem opisu je tudi v času te zamračenosti v Railiću obstajalo neko »okno« in bi se iz te zamračenosti lahko prebudil. To dokazuje tudi dejstvo, da je na zaslišanju pri preiskovalnem sodniku zmogel sestaviti drobce in precej natančno opisati dogajanje, pozneje pa je povedal, da se dela dogajanja ne spominja.

Vendar kot je včeraj pojasnila predsednica senata Sinja Božičnik, je sodna izvedenka v mnenju uporabljala izraze kot »neobvladovanje« in podobno, čeprav je izvedenka zaključila, da je bil le delno zmanjšano prišteven in ne v celoti. Po mnenju senata, ki se je s tem vprašanjem ob zaključku dokaznega postopka nekaj časa ukvarjal za zaprtimi vrati sodne dvorane, bi izvedenka lahko govorila o delnem ali slabšem obvladovanju. Ker menijo, da ponovno zaslišanje izvedenke ne bi prineslo ničesar novega, so sklenili, da bo Railića pregledal nov izvedenec psihiater.

Še pred tem je tožilka Liljana Tomič nekoliko modificirala obtožbo, po kateri Railiću zdaj več ne očita, da je ženo udaril med prepirom, temveč že medtem, ko se je pogovarjala po telefonu. Kot je namreč na sodišču povedal Nenad Ostojić, ki se je takrat z Milko Railić pogovarjal po telefonu, je slišal, kako je svojemu možu rekla, »naj se ne smeje in gunca afen«, sledilo pa je njeno vreščanje, nakar ni slišal ničesar več.

»To ni res,« je modifikaciji obtožbe nasprotoval obtoženi in ponovil, da naj bi žena takrat, ko je že končala pogovor, ponorela in mu začela psovati mater ter ga napadla, da se je moral braniti. »Lahko gremo na vse preglede in naj dobim tudi 30 let, ampak po pravici. Kar je dejala tožilka, ni res,« je protestiral na sodišču.

Na sodišču so včeraj zaslišali še zadnjo pričo, prebrali pa tudi uradni zaznamek, ki so ga na policiji naredili ob poslušanju posnetka telefonskega klica, ko je Railić po dogodku poklical na policijo. Poklical je, da bi se rad prijavil, ker je udaril ženo, ki leži poleg njega in ne diha. Kot je še dejal operaterju, sta se z ženo skregala zaradi ločitve, in sicer naj bi mu psovala mater, ker je o tem povedal svojim sorodnikom v Bosni in Hercegovini.

Railić, ki krivde v zameno za tožilsko ponudbo deset let zapora ni priznal, je v svoj zagovor sicer povedal, da je sam ves čas delal in domov nosil denar, s katerim so zgradili hišo in kupili nekaj zemlje, Milka pa mu je ves čas nasprotovala in le zapravljala denar. Tistega dne naj bi izgubil živce potem, ko ga je verbalno in fizično napadla, podrobnosti pa se sploh ne spominja.

»Mama je življenje posvetila nam in družini. Vzgajala nas je, skrbela za nas na vse načine. To je samo njegovo videnje, da ni hotela pomagati,« pa je Milko na sodišču branil njen sin. Kot je dejal, kar ni mogel verjeti, ko je oče na vsak način želel svojo ženo očrniti. Zaradi očetovih izjav, ki ne kažejo nobenega obžalovanja, so, kot je povedal, doma zelo prizadeti. Zatrdil je, da je bila mama pozitivna ženska, doma pa je morala zaradi moža trpeti psihično nasilje. Ne samo da jo je Drago zmerjal, da je grda, in jo poniževal, ampak se je tudi ves čas z besedami, »da tega niti pes ne bi jedel«, znašal nad vsem, kar je skuhala.