Namesto v zapor gre davitelj na zdravljenje

V zavodu Hrastovec je 31-letnik sredi noči davil sostanovalca.

Objavljeno
06. maj 2014 17.20
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor
Maribor – Stanovalec Socialno-varstvenega zavoda Hrastovec, ki je poskušal 24. februarja letos umoriti sostanovalca, in sicer z zadušitvijo, ne bo šel v zapor. Ker je duševni bolnik, mu je sodišče na predlog tožilstva izreklo varnostni ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja in varstva v zavodu.

Podrobnosti dogodka so precej zavite v meglo, saj je zgolj kakšni dve uri dolg sodni proces na predlog odvetnice Maje Vogrin (tožilec Simon Grahornik se je z njo strinjal) potekal za zaprtimi vrati, v tem času pa je sodišče zaslišalo zgolj izvedenca psihiatra Mladena Vrabiča. A kot je v obrazložitvi sklepa poudarila okrožna sodnica Tanja Rot, je predlog tožilstva utemeljen, saj ga opravičuje tudi izvedenec psihiater.

Enaintridesetletnik, ki mu je sodišče zaradi ponovitvene nevarnosti podaljšalo pripor, bo na psihiatriji ostal največ pet let, pri čemer bodo pristojni vsakih šest mesecev preizkusili, ali še obstajajo razlogi za obvezno psihiatrično zdravljenje in varstvo v zavodu.

Zakaj se je obtoženi, ki mu je tožilstvo naprtilo poskus umora, sredi noči, okrog 1.40 ure, spravil na sostanovalca, ki je moral zaradi neprijetne izkušnje dva dneva preživeti v bolnišnici, ni znano. Je pa 31-letnik potem, ko je poskusil zadušiti sostanovalca, sam stopil iz sobe in dogodek zaupal delavcem zavoda. Zanje je bil to povsem nepričakovan dogodek, saj napadalec ni veljal za agresivno osebo, je nekaj dni po dogodku razkrila namestnica direktorja za zdravstveno nego Inga Mesarec, poleg tega pa storilec in žrtev tudi nista bila sprta.

Nasprotno, direktor zavoda Josip Lukač je takrat pojasnil, da sta si storilec in žrtev delila sobo na varovanem oddelku zavoda in si drug drugega celo izbrala za skupno bivanje. Po njegovih besedah je sicer napadalec na varovanem oddelku bival izključno iz razloga, ker je obstajala nevarnost, da bi sam sebe poškodoval, kar se je pozneje v priporu tudi zgodilo, zaradi česar so ga odpeljali na psihiatrijo.