Napadli peka, nato pa beg za filmski scenarij

Na zatožno klop sedla četverica, ki je brutalno napadla peka Demirja Vorfaja.

Objavljeno
12. maj 2015 11.33
SOJENJE
Marko Jakopec, kronika
Marko Jakopec, kronika
Ljubljana − Na dve leti zapora je po priznanju krivde sodišče obsodilo Afrima Sinaja, njegovi sostorilci Idriz Muqaj, Artur Kuka in Kičo Periku, ki so lani decembra na Vodmatu brutalno napadli Demirja Vorfaja, pa bodo s svojim izrekanjem o krivdi v priporu počakali na konec sojenja v drugem postopku.

V obtožnici piše, da so Sinaj, Kuka in Periku Vorfaja 18. decembra nekaj minut pred eno zjutraj pričakali na Sketovi ulici v Ljubljani, ko se je ta odpravljal na delo v pekarno. Eden je vanj uperil pištolo, drugi ga je z 88-centimetrsko železno palico udaril po čelu in zatilju, tretji pa se ga je lotil s pestmi. Vorfaj je padel na tla, vendar pretepanje ni prenehalo, vendarle mu je nekako uspelo, da je enemu od napadalcev iz rok iztrgal palico, pa sta mu krogli iz pištole prebili gleženj in golen desne noge.

Trojica ga je napadla z železno palico in pištolo

Uspelo mu je uiti in v kliničnem centru, kamor se je zatekel po pomoč, so v šestih dneh ugotovili številne podplutbe, manjše krvavitve v možganski skorji, zlomljen nos, dvojni zlom reber in dve strelni rani. Napadalci so po dejanju pobegnili, vendar so jih policisti še istega dne prijeli v enem od lokalov v Plavi Laguni ob Dunajski cesti.

Vorfaju sprva ni bilo jasno, kdo ga je napadel in zakaj. Za Perikuja, Sinaja in Kuko še nikoli ni slišal, vse skupaj pa je začelo dobivati smisel ob podatku preiskovalcev, da je v ozadju napada Muqaj. Ta naj bi trojico Albancev napotil do Sketove, kamor pa sam v skoraj usodni noči za svojega znanca ni odšel.

Nekaj mesecev prej je Vorfaj prišel v Slovenijo, da v Ljubljani odpre pekarno, za pomoč pri tem je zaprosil Muqaja, o katerem je pač mislil, da je njegov prijatelj. Od njega sta z bratom nato najela pekarno na Resljevi cesti, mu menda veliko že plačala, dolgovala pa še 30 tisočakov. Vorfaj naj bi zaprosil Muqaja, ali mu lahko preostali dolg poplača v enem letu, ta pa naj bi vztrajal pri datumu konec decembra 2014. Med enim od pogovorov so menda padale neprijetne besede, še dan pred napadom sta se domnevno sestala, Muqaj pa ga je ob kavi začel skrivnostno spraševati, kdaj bo šel ta večer delat, bo to storil peš ali z avtom in podobno.

Dvojica obtoženih vpletena tudi v požig pekarne

Obramba in tožilstvo sta včeraj predlagala sodišču, naj prekine preodbravnavni narok za kaznivo dejanje hude telesne poškodbe in ta postopek združi s postopkom, v katerem je za dvojico obtoženih že vložena obtožnica. Gre za dva požara, ki sta v začetku lanskega decembra izbruhnila v pekarni na Glinškovi ploščadi.

Zagorelo je 1. decembra okrog pol enih ponoči, ko so gasilci Gasilske brigade Ljubljana in PGD Ježica požar hitro omejili, slabše pa se je tamkajšnjim pekom godilo v noči na 8. december, ko je v proizvodnem in prodajnem delu Pekarne Glinška znova zagorelo in je tako rekoč pogorela do tal. Čeprav sta bila v požara domnevno vpletena Kuka in Periku, so se vsi strinjali, da predobravnavni narok prekinejo, počakajo na pravnomočno odločitev v postopku za požig, nato pa nadaljujejo še glede očitkov o hudi telesni poškodbi. Predsednica senata, okrožna sodnica Dejana Fekonja, je najprej ugotovila, da je ne ena ne druga stran s svojimi argumenti nista prepričali, vendarle pa je upoštevala soglasno voljo vseh strank in predobravnavni narok prekinila. S tem ni bil zadovoljen obtoženi Afrim Sinaj, krivdo po obtožbi je takoj priznal in sodišče ga je obsodilo na dve leti zapora. Na pravnomočnost sodbe bo počakal v priporu.