Nekdanja sodnica in odvetnica vendarle sedla na zatožno klop

Bredi Kovač bi morali začeti soditi že oktobra lani, vendar je obtožena izneverjanja, ponarejanja listin in goljufije šele danes prišla na sodišče.

Objavljeno
22. september 2015 17.18
psk-kovac
Špela Kuralt, Celje
Špela Kuralt, Celje
Celje − Sodnica Jožica Arh Petkovič je januarja letos razpisala cel kup narokov, na katerih naj bi vendarle začeli soditi nekdanji sodnici in upokojeni odvetnici Bredi Kovač. Kovačeva je januarja enkrat sicer prišla na sodišče, vendar je ves čas jokala, že predobravnavni narok je sodišču uspelo izpeljati šele v petem poskusu. Tudi zato je Arh Petkovičeva že januarja dejala, da bo naroke razpisovala do jeseni, če bo treba.

Kovačeva, ki jo bremeni pet obtožnic in obtožni predlog, je le prišla na sodišče. Kot trdi okrožni državni tožilec Gorazd Kacijančič, je Kovačeva več svojih strank že pred desetimi leti oškodovala tako, da sploh ni vložila tožbe, čeprav so ji že plačale del stroškov in takso. Ponarejala je obvestila o narokih, preklicih narokov, eni stranki je celo dejala, da je bila sodba že izdana, čeprav niti tožbe ni vložila.

Tudi danes so za zaprtimi vrati zaslišali sodno izvedenko psihiatrične stroke Martino Tomori, ki je svoje mnenje dopolnila kar petkrat do zdaj. Tomorijeva je ugotovila, da Kovačeva sojenje lahko spremlja. Zagovornik Kovačeve Andrej Janežič je predlagal, da bi obtoženo pregledal še izvedenec nevropsihologije, vendar sodnica njegovega predloga ni sprejela. Janežič je sicer že januarja povedal, da je Kovačeva sprva veljala za dobro pravnico, da pa se je zelo spremenila po prometni nesreči leta 1988.

Sojenje se bo nadaljevalo novembra, ko bodo pričali oškodovanci, torej tisti, ki jih je Kovačeva opeharila. Nekateri med njimi so večkrat prišli na obravnave, ki so zaradi odsotnosti Kovačeve odpadle, tako da se bodo novembrske zagotovo udeležili. Da bi bila tam tudi Kovačeva, jo je sodnica Arh Petkovičeva že vnaprej opozorila, da se nima smisla izogibati, saj jo bodo prisilno privedli, če bo treba.