Nerodnega napadalca na bankomate čaka zapor

Madžara Attilo Lovasza so prijeli, ker se je pred bankomati brezskrbno nastavljal varnostni kameri in mirno kadil.

Objavljeno
03. september 2015 18.45
gpu-denar
Marko Jakopec, kronika
Marko Jakopec, kronika
Ljubljana – Na leto in pol zapora je sodišče zaradi nadaljevanega kaznivega dejanja velike tatvine po priznanju krivde obsodilo madžarskega državljana Attilo Lovasza. V preteklih treh letih je namreč v več kot desetih primerih skušal priti do denarja tako, da je na bankomate namestil past za gotovino.

Policija je lani obravnavala več kot deset takšnih primerov. Največ jih je bilo izvedenih na območju Ljubljane, nekaj pa tudi na območju Kopra, Maribora, Ptuja in Murske Sobote. Lovaszu so prišli na sled na podlagi obvestil občanov, ki so dvigovali denar na bankomatih, vendar gotovine niso dobili. Nekateri so preprosto odšli, večina pa jih je takoj poklicala banko (v tem primeru Banko Koper) in policijo ter ju obvestila, da je z napravo nekaj narobe. Policisti so Lovasza odkrili na podlagi bioloških sledi, ki jih je pustil na bankomatih, in posnetkov varnostnih kamer, ki snemajo uporabnike bankomatov.

Iz obtožnice je razvidno, da se je Lovasz svojega početja loteval precej amatersko. V režo, skozi katero bankomat uporabniku izvrže tiskano potrdilo o transakciji in stanju na računu, je zatlačil nekaj papirja, na katerem je pustil več kot dovolj bioloških sledi za natančne forenzike. To pa še ni vse. Medtem ko je brkljal po bankomatu in v režo za izplačilo denarja nameščal obojestranski lepilni trak, se je z nezakritim obrazom nastavljal varnostni kameri, pri tem pa prav počasi še vlekel cigareto. Povrhu vsega je bil tako neroden, da mu niti v enem poskusu, očitali so mu jih namreč 12, ni uspelo dobiti denarja, zato so njegova dejanja v obtožbi opredeljena kot poskusi velike tatvine.

V sklepni besedi pred izrekom sodbe je Lovasz obžaloval svoja dejanja in zagotovil, da je storil veliko napako, ki je ne namerava več ponavljati. Sodišče je prosil, naj pri odmeri kazni upošteva, da je oče dveh mladoletnih otrok, ki sta prav te dni začela obiskovati šolo in ga močno potrebujeta ob sebi. Poleg tega je sodišču pokazal sporočilo domnevnega delodajalca na Madžarskem, v katerem mu ta sporoča, da ga doma čaka služba pleskarja in tapetnika, vendar pa je ponudba odprta le do sredine septembra.

Tudi njegov zagovornik je v sklepni besedi opozoril na nezavidljiv položaj obtoženca, ugotovil pa še, da je kazen, ki jo je predlagalo tožilstvo, pretirana oziroma neprimerna. Kot je poudaril, ni mogoče govoriti o veliki kriminalni količini, saj je iz obtožnice povsem jasno, da gre za nadaljevano kaznivo dejanje, poleg tega nihče ni bil materialno oškodovan. Menil je, da bi bila eno leto povsem primerna kazen, smiselna pa bi se mu zdela tudi odprava pripora, v katerem je Lovasz od sredine letošnjega januarja.

Državna tožilka Manja Prezelj je poudarila, da je glede na število dejanj in predvsem vztrajnost, s katero jih je Lovasz izvajal, poldrugo leto zapora povsem primerna kazen. Nasprotovala je tudi predlogu za odpravo pripora, pri čemer je opozorila, da je Lovasz tujec, ki ga na Slovenijo ne veže prav nič, zato obstaja nevarnost begosumnosti in ponavljanja kaznivih dejanj, poleg tega je bil prijet na podlagi evropskega pripornega naloga, ker je podobna dejanja izvajal še drugod po Evropi, na Madžarskem pa je bil zanje tudi že obsojen.

Sodišče je pri izreku sodbe v celoti upoštevalo predlog tožilstva in Lovasza obsodilo na leto in pol zapora. V obrazložitvi je med drugim navedlo, da je bilo sklicevanje na skrb za mladoletne otroke neprepričljiva, saj ga ta skrb nikoli prej ni odvrnila od kaznivih dejanj. Do pravnomočnosti sodbe mu je tudi podaljšalo pripor.

Sicer pa je sodišče že julija letos na pogojno kazen dveh let zapora s preizkusno dobo štirih let, potem ko je priznala krivdo, obsodilo Lovaszevo sodelavko Katalin Istvanne Menyhart, ki je bila prav tako obtožena nameščanja pasti za gotovino na bankomate. Uspelo ji je dvakrat, s čimer je Banko Koper oškodovala za 120 evrov.