Nesrečnega Domna je vrglo 20 metrov v zrak

Mati motorista, v katerega je trčil Savo Mikić, pravi, da so njegovo hitro vožnjo pred nesrečo opazili že taksisti.

Objavljeno
04. april 2014 17.56
SLO., LJ., SOJENJE zoper obd. SAVO MIKICA 6.3.32014, FOTO: DEJAN JAVORNIK
Aleksander Brudar
Aleksander Brudar
Ljubljana – Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je nadaljevalo sojenje 28-letnemu Savu Mikiću, ki je po prepričanju tožilstva 18. junija 2011 na križišču Slovenske in Dunajske ceste v Ljubljani z BMW X5 do smrti zbil takrat 27-letnega kontrolorja letenja Domna Novaka.

Zaradi obtožbe o povzročitvi prometne nesreče iz malomarnosti mu tako grozi do osem let zapora.

Na prostor za priče je tokrat stopila Mateja Novak, mama pokojnega Domna, ki je povedala, da se Mikić družini ni opravičil za smrt njenega sina in da so po nesreči dobili informacije, da je bila ta »posledica skrajno neodgovornega dogajanja pred nesrečo«. Že taksisti so si namreč tistega dne, kot je povedala, med seboj obveščali, da naj bodo pozorni na voznika beemveja, saj je ta zelo hitro vozil že od Viča proti centru. Poleg tega so dobili tudi informacije, da je Mikić tistega popoldneva sedel v lokalu in se hvalil, da se njemu ne bo nič zgodilo in da ga bodo že odvetniki »izvlekli«. Izvedela pa je tudi, da se Mikiću to ni to zgodilo prvič in da, kar se tega tiče, ni »spoštovanja vredna oseba, ker že ima predkazenski pedigre«.

Na prostor za priče sta pred tem stopila tudi Jože Zalar mlajši in Milivoj Piletič, ki sta v tistem času pred križiščem čakala, da se jima prižge zelena luč. Prvi je namreč iz smeri Tivolske ceste želel zaviti levo proti Gospodarskemu razstavišču, drugi pa iz Slovenske ceste iz smeri centra levo proti Tivolski cesti. »Ko je svetila rdeča luč, je šel mimo BMW in zadel v motorista, ki je zavijal levo proti železniški postaji. Tega človeka je vrglo v zrak kakšnih 20 metrov in je padel z glavo na pločnik,« se je spominjal Piletič in dodal, da se mu je nato že prižgala zelena luč ter da je takoj priskočil motoristu na pomoč.

»Vitalne znake je imel prisotne, srce mu je utripalo in je dihal,« je še povedal Piletič in dodal, da so skupaj z očividci motorista postavili v položaj za nezavestnega. Povedal je še, da so se takrat okoli njega zbrali štirje posamezniki, ki so pomagali ponesrečencu. »Jaz sem ga držal za glavo in vrat. Eden izmed štirih bi lahko bil povzročitelj. Takrat nisem gledal obraza in ne morem reči, da ga ni bilo zraven,« je še povedal. Da bi bilo v času trka v križišču še kakšno drugo vozilo, se tako kot Zalar, ni spominjal.

»Ko sem šel iz avtomobila, je povzročitelj stopil iz avtomobila v podvozu in je takoj klical nekoga,« pa je povedal Zalar, Mikić pa mu je ob tem vskočil v besedo: »Ja, rešilca!«. Zalar je ob tem potrdil tudi, da je Mikić po izstopu iz vozila po telefonu rekel: »Ubil sem nekoga!« in da je takrat »zgledal v šoku«.

Skrivnostni kombi

Mikić je sicer v svojem zagovoru na prejšnji obravnavi kot neresnične označil navedbe nekaterih prič, da je divjal po Slovenski cesti in dodal, da se je, tik preden je pripeljal do križišča, iz zelene prižgala oranžna luč in da je v križišče zapeljal le zato, ker je ocenil, da se ne bo mogel varno ustaviti. »Na nasprotni smeri za zavijanje v levo sem videl kombi, ki je speljal prezgodaj, a me je opazil in se ustavil. Motorista nisem videl. Oziroma je, ko sem bil tik ob kombiju, že počilo,« je povedal.

Ker med posnetki nadzornih kamer, ki so bili prikazani na sodišču, ni bilo takih, ki bi lahko ovrgli ali potrdili Mikićeve navedbe glede kombija, je njegova obramba predlagala, da naj jih sodišče pridobi, saj bi lahko ti potrdili trditve obtoženega.

Tožilstvo je temu nasprotovalo, saj je bilo mnenja, da se Mikiću očita, da je nesrečo povzročil, ker je prevozil rdečo luč in pri tem vozil s hitrostjo okoli 140 kilometrov na uro ter da je do trčenja prišlo v samem križišču. S svojimi argumenti tožilstvo pri tem ni prepričalo sodišča, saj je ta ugodilo predlogu obrambe.