Neuradno: ovadili nekdanjega direktorja GPG Borisa Dolamiča

Direktor je z drugo gospodarsko družbo sklenil škodljivo pogodbo o odstopu terjatve v višini 2,1 milijona evrov.

Objavljeno
21. februar 2013 12.56
Posodobljeno
21. februar 2013 12.56
Nejc Gole, gospodarstvo
Nejc Gole, gospodarstvo
Ljubljana – Nacionalni preiskovalni urad (NPU) je po neuradnih podatkih kazensko ovadil nekdanjega lastnika in direktorja GPG Borisa Dolamiča. Sumijo ga kaznivega dejanja oškodovanja upnikov.

Preiskovalci NPU so podali kazensko ovadbo proti 50-letnemu direktorju gospodarske družbe iz Ljubljane. Osumljeni je kot direktor oškodovane družbe odstopil terjatev v višini 2,1 milijona evrov drugi gospodarski družbi. Glede na to, da je osumljenec že vedel, da je oškodovana družba plačilno nesposobna, je bil njegov namen izigrati in oškodovati druge upnike, so sporočili s policije. Pri tem so dodali: »Terjatev je bila zavarovana s hipoteko, s čimer je osumljeni prevzemniku terjatve, ki ga je finančno obvladoval prek ciprske družbe, omogočil pridobitev 20-odstotnega diskonta terjatve v višini 420.000 evrov. Z navedenim ravnanjem je ovadeni direktor upnikom oškodovane družbe iz Ljubljane povzročil veliko premoženjsko škodo.« Za to kaznivo dejanje je zagrožena kazen do petih let zapora.

Izčrpal GPG

Po neuradnih informacijah gre za sporni posel Borisa Dolamiča, s katerim je ta GPG tik pred stečajem izčrpal. Ta posel razkriva poročilo revizorke Marine Marinc Pilej, o katerem smo v Delu že poročali.

GPG je konec leta 2010, nekaj mesecev pred razglasitvijo stečaja, svojo terjatev v višini 2,1 milijona evrov do družbe Lokainvest spremenil v posojilo z obrestno mero šestmesečni Euribor plus dva odstotka. Posojilo je Lokainvest zavarovala s hipoteko na zemljišču v velikosti 3624 kvadratnih metrov v Šiški v Ljubljani. Nato pa je GPG to terjatev s hipoteko in zapadlostjo 30. aprila 2011 odstopil družbi Via Media, ki je v lasti Roberta Držana.

Po mnenju revizorke je GPG terjatev odstopil pod spornimi pogoji. Tako v pogodbi ni bilo ničesar zapisanega o sicer dogovorjenih obrestih na posojilo. Pogodba je predvidevala, da Via Media plača celoten znesek 2,1 milijona evrov GPG le, če Lokainvest svoj dolg poravna v največ 30 dneh po zapadlosti. Če pa Lokainvest dolg plača po tem roku, GPG dobi le 80 odstotkov vrednosti terjatve oziroma 1,67 milijona evrov. Poleg tega pogodba med GPG in Via Medio vsebuje tudi ugotovitev, da obstaja velika verjetnost neplačila dolga do roka zapadlosti. Lokainvest do tega roka posojila ni vrnila.

GPG je začel z družbo Via Media sodelovati februarja 2010, ko je ta začela odkupovati terjatve GPG do poslovnih partnerjev. Via Media je zato gradbincu vsak mesec izdajala račune za 20.667 evrov. Posebna skupina upniškega odbora za pregled spornih poslov je ugotovila, da je Via Media v nasprotju s preostalimi upniki leta 2010 dobila plačane vse stroške, leta 2011, torej tik pred stečajem GPG, pa še 820.000 evrov. GPG je namreč le tri mesece pred stečajem dobil dvomilijonsko posojilo iz NLB, največji znesek iz tega posojila pa je bil prenakazan prav na Via Medio.

Dolamič in Držan skupaj tudi v nepremičninskih poslih

Lastnika Via Medie Roberta Držana pa najdemo tudi v spornih nepremičninskih poslih GPG. Držanova družba Verdin Naložbe je za 2,35 milijona evrov kupila družbo Projekt Oltra, ki ima v Ankaranu 14.000 kvadratnih metrov zemljišča, in jo prodala naprej GPG za še enkrat višjo ceno, in sicer za 4,5 milijona evrov. Verdin Naložbe pa so od GPG za skoraj pol milijona evrov kupile stavbo na Viču v Ljubljani. A sta se stranki dogovorili, da se plačilo izvede kar na račun Dolamičeve družbe GPG Kipkop.