Nevestni tajnik bo zdaj namesto za eno delal za vse krajevne skupnosti

Odpuščeni tajnik Mozer bo dobil denar in novo delovno mesto. Zaposlen bo kot administrator za krajevne skupnosti.

Objavljeno
30. junij 2014 19.43
Vlado Bezjak
Nada Černič Cvetanovski, kronika
Nada Černič Cvetanovski, kronika

Krško – Tajnik KS Brestanica Andrej Mozer, ki so ga pred dobrimi tremi leti odpustili zaradi domnevnih nepravilnosti in primanjkljaja v krajevni blagajni, se po sklepu sodišča vrača na svoje delovno mesto. Ker tega več ni, ga bodo zaposlili na občini.

»Mozerja bomo zaposlili kot administratorja za krajevne skupnosti (KS), to pa naj bi se zgodilo prihodnji teden,« so na naše povpraševanje odgovorili z občine Krško. Višje delovno in socialno sodišče v Ljubljani je namreč potrdilo, da je bila izredna odpoved delovnega razmerja januarja 2011 nezakonita, zato ga mora delodajalec sprejeti nazaj. Tožena stranka je bila KS Brestanica, ker pa se je v vmesnem obdobju začel prenos vseh zaposlenih v KS na občino Krško, ga mora zaposliti občina. Ali gre za novo delovno mesto, nam ni uspelo izvedeti.

Služba in denar

Ob vrnitvi na novo staro delovno mesto bo Mozerju pripadlo tudi vračilo neizplačanih plač in prejemkov z obrestmi. »Moja stranka je upravičena zgolj do razlike v plači oziroma prejemkih, ki jih je imela, in plače, ki bi jo morala prejeti. Če se bo ugotovilo, da je prejela tudi kaj od zavoda za zaposlovanje, bo verjetno ta zoper KS vložil tožbo zaradi povračila nadomestil,« je pojasnil Mozerjev zagovornik Adam Molan. Dodal je, da je Mozer upravičen tudi do odškodnine in jo bo najbrž tudi zahteval, višine pa še ni mogoče opredeliti. Občina Krško je že napovedala, da se bo na sklep, ki govori o povračilu stroškov, pritožila.

Očitki tajniku

Mozer je bil odpuščen tri mesece za tem, ko je položaj predsednika KS Brestanica prevzel Vlado Bezjak. Opazil je vrsto nepravilnosti pri poslovanju. Hude kršitve so se domnevno dogajale pri pobiranju grobarin in pogrebnih storitev, saj je za zadnja tri leta iz tega vira manjkalo približno 12.000 evrov. Mozer menda ni plačeval niti računov za elektriko, za nabavljeni gramoz, ni poravnaval stroškov zimske službe, niti računovodskih storitev. Po besedah predsednika KS Bezjaka so šele ob njegovem prihodu ugotovili, da ima KS 58.000 evrov primanjkljaja.

Poslovanje po domače, obtožba umaknjena

KS Brestanica je Mozerja ovadila, a je bil obtožni predlog pozneje umaknjen, saj ni bilo dokazov, da si je Mozer denar od grobarine prilastil. Tožilstvo je ugotovilo, da je Mozer res posloval po domače, ni vodil ustreznih evidenc, ni poskrbel za izterjavo grobarin, niti pošiljal opominov, kar vse kaže na malomarno in nevestno delo.

Tudi delovno in socialno sodišče je ugotovilo, da finančno poslovanje v KS Brestanica ni potekalo skladno z veljavnimi finančnimi in računovodskimi standardi, ni pa dokazov, da bi Mozer naklepno ali iz malomarnosti ravnal tako, kot je.

Ni mu mogoče naprtiti niti krivde za morebitno nezakonito finančno poslovanje, saj je ravnal tako, kot je bilo v KS Brestanica, ki jo je pred prihodom Bezjaka vodil Miran Pavlič, običajno. Sodišče tudi meni, da navedba, da manjka večja količina denarja od grobarin, ni zadostno znamenje kaznivega dejanja poneverbe ali neupravičene uporabe tujega premoženja. Niti opustitve, ki jih je storil, niso takšne, da bi mu zato smeli odpovedati pogodbo o zaposlitvi.