Neznanec napadel blejskega aktivista

Aleša Alijeskega je dvometraš z boksarskim udarcem podrl na tla.

Objavljeno
25. oktober 2017 21.55
Blaž Račič
Blaž Račič
Bled – Aleš Alijeski si je najbrž zaradi svojega vztrajnega opozarjanja na nepravilnosti na Bledu nakopal hude zamere, saj ga je v torek sredi dneva pred Mercatorjevim centrom na Bledu fizično napadel neznanec in mu povzročil lažje telesne poškodbe. Napadalca, starega okoli 30 let, Alijeski ne pozna in pravi, da fizično obračunavanje ni način reševanja težav.

»Napadalca nikoli prej nisem videl, a je bil star okoli 30 let in visok okoli dva metra. Ko sva se sredi dneva srečala pred trgovskim centrom na Bledu, me je neznanec z močnim boksarskim udarcem v sence podrl na tla. Po meni je sprva tolkel s pestmi, nato me je še brcal. Pred udarci sem se zaščitil z blokado z rokami. Ko sem ob drogu, ki je stal tamkaj, vstal, je napadalec stekel stran,« je dogodek za Delo povzel Aleš Alijeski, po izobrazbi biolog. Dogodek je prijavil policiji, obravnavali so ga tudi zdravniki. Alijeskega na Bledu dobro poznajo, saj je v zadnjih letih opozoril na številne nepravilnosti in nezakonita ravnanja, večkrat je opozoril na okoljsko nesprejemljiva ravnanja v naravi. S tem si je nakopal številne zamere. Da je marsikomu trn v peti, se Alijeski, sicer nekdanji vojak, zaveda. Pravi, da naj bi mu napadalec povedal, da so mu plačali pet tisoč evrov, da bi ga utišali. »Problem ni napadalec, problem je naročnik«, je dejal Alijeski.

Kdo bi lahko stal za napadom, Alijeski ne ve, kot pravi, pa je za tem verjetno kakšen od domačinov. Alijeski je povedal, da se je med drugim najbrž zameril podjetniku Zoranu Mariću, ki je imel tik ob blejskem kampu na obali jezera postavljen gostinski šotor. Šotor je zaradi Alijeskijevih opozoril podjetnik moral pospraviti, saj je bil postavljen v nasprotju s predpisi, prav tako je v nasprotju s predpisi oddajal supe. Marić je za Delo vsakršno povezavo z dogodkom zanikal.

Blejski policisti so v torek sprejeli prijavo osebe o povzročitvi telesnih poškodb na javnem kraju in v tej zvezi o sumu kaznivega dejanja. Po prvih podatkih gre za lahke telesne poškodbe, ki naj bi jih prijavitelju povzročila druga oseba. Okoliščine, v katerih naj bi bile povzročene poškodbe, policisti še preverjajo in o prijavi vodijo postopek, je povedal Bojan Kos s kranjske policijske uprave. Kos je potrdil, da je bil tik pred napadom Alijeski na policijski postaji, vendar »ne zaradi prijave suma oziroma možnosti, da bo udeležen v zanj ogrožujočem dogodku. Če bi bila podana taka informacija ali verjetnost, da bo ogroženo življenje, bi policisti sprejeli in začeli izvajati ukrepe za preprečitev in odvrnitev nevarnosti«.

»Najostreje obsojam včerajšnji dogodek,« je dejal blejski župan Janez Fajfar. »S tem nimam absolutno nobene zveze in upam, da bodo storilca čim prej prijeli in izvedeli, kdo ga je naročil. Občina ga ni, definitivno,« je zatrdil.

»Dejanje obsojam, saj to ni način reševanja problemov,« je dejal v. d. direktorja Turizma Bled in pomočnik župana Matjaž Berčon. Povedal je, »na Občini Bled in v Turizmu Bled na podlagi njegovih prijav ali zahtev vedno reagiramo pisno in skladno s postopki. Zavedamo se, da ima javnost vedno pravico do pravih informacij in zato temu primerno vedno tudi reagiramo«.