Neznanec ponoči vlomil v Prešernovo gledališče Kranj

Neznanec je odnesel okrog 1000 evrov, z vlamlanjem pa povzročil še za 1500 evrov škode.

Objavljeno
08. april 2013 12.18
vlom v prešernovo gledališče Kranj, foto arhiv PGK
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si

Kranj - Neznanec je ponoči vlomil v Prešernovo gledališče Kranj in odnesel okrog 1000 evrov, z vlamljanjem pa povzročil še za okrog 1500 evrov dodatne škode.

Kranjski kriminalisti nadaljujejo s preiskavo, v kranjskem gledališču pa se pripravljajo na drevišnji zaključek 43. Tedna slovenske drame.

Kot so danes za STA pojasnili v Prešernovem gledališču Kranj, kjer bo drevi ob 20. uri sklepna slovesnost 43. Tedna slovenske drame, so jih zjutraj pričakali razdejani prostori. Nekaj pred 8. uro so o vlomu obvestili kranjske policiste.

Vlom naj bi se zgodil med 2. in 7. uro, storilec pa je najprej poskušal vstopiti v gledališke prostore skozi klet, kar mu ni uspelo, zato je svoj vlomilski pohod nadaljeval skozi okno v pritličju. Iz blagajne v pisarniškem delu gledališča je odnesel dobrih 1000 evrov gotovine, ker je vlomil še v ostale pisarne, pa je na vratih nastalo za okrog 1500 evrov materialne škode, so po ogledu kraja kaznivega dejanja ugotovili kranjski policisti.

Kriminalisti nadaljujejo preiskavo dogodka in zbiranje obvestil, da bi izsledili storilca, so za STA povedali na Policijski upravi Kranj. Prvi izsledki pa kažejo, da je vlomilec poznal prostorsko ureditev gledališča. Pri iskanju storilca si bodo pomagali tudi z varnostnimi kamerami, s katerimi je gledališče opremljeno.

»Očitno je bil gledališki festival tako odmeven, da je pritegnil še tatove, ki so nemara mislili, da je festivalski izkupiček kar v gledališču,« je dogodek komentirala direktorica Prešernovega gledališča Kranj Mirjam Drnovšček in pojasnila, da sta Grumova ter Šeligova nagrada, ki ju bodo podelili drevi, tudi finančne narave, vendar pa se nagrada nakaže neposredno na bančni račun nagrajenca. Mogoče je, da je vlomilec računal na to, da denar za nagrade hranijo kar v gledališču.

Tudi sicer v gledališču ni nikoli veliko gotovine, saj se izkupiček od prodaje vstopnic vsakič takoj naslednji dan nakaže na banko. Tokrat je bilo sicer v blagajni denarja nekoliko več, saj je bil v njej sobotni in nedeljski izkupiček, vendar vstopnice za festivalske predstave stanejo le od dva do tri evre. V gledališču so še v nedeljo zvečer igrali predstavo in vlomilec je očitno čakal, da so okrog 2. ure zjutraj še zadnji gledališčniki zapustili stavbo.

Jasno je bilo, da je vlomilec iskal le gotovino, saj so tudi prenosni računalniki v pisarnah ostali nedotaknjeni. Povzročil pa je veliko škode, saj je nasilno vlomil v vse pisarne, pa tudi na balkon. Teh vrat med zaključno slovesnostjo Tedna slovenske drame zaradi nastalih poškodb ne bodo mogli povsem zapreti, sicer pa vlom ne bo vplival na nocojšnji slovesen zaključek festivala, zagotavlja direktorica.

Tokratni vlom pa ni prvi v kranjskem gledališču. Drnovškova se iz preteklih let spomni dveh podobnih dogodkov. Enkrat so v gledališče vlomili v času vpisovanja abonmajev, drugič pa je nekdo vdrl v pisarno tajništva in s samokolnico želel odpeljati kar celotno železno blagajno.