Ni dvoma, da je ropal, a je bil kljub temu oproščen

Tožilstvo po mnenju sodišča neustrezno modificiralo obtožnico, zato je sodnik roparja oprostil.

Objavljeno
21. marec 2017 14.45
mfe*sojenje Škoro
Jure Predanič
Jure Predanič

Ljubljana - Nenavaden razplet je imelo včeraj sojenje zaradi ropa draguljarne Malalan. Sodnik Zvjezdan Radonjić, ki je prepričan o tem, da je Petar Škoro sodeloval pri ropu kot voznik, ga je tega kaznivega dejanja oprostil. Kot je pojasnil, mu drugega ni preostalo, saj je bil vezan na obtožbo tožilstva, ki pa je bila »v nepremostljivem nasprotju s samo seboj«.

Tožilstvo je srbskemu državljanu Petru Škoru očitalo sodelovanje pri ropu 3. februarja lani sredi dneva v Stari Ljubljani. Takrat so oboroženi roparji, domnevno člani zloglasne balkanske kriminalne tolpe Pink panter (Rožnati panter), vstopili v draguljarno Malalan na Mestnem trgu in začeli jemati drage ure, skupaj so vzeli 78 ur višjega cenovnega razreda v skupni vrednosti kar 448.962 evrov. Potem ko so pobegnili po Ključavničarski ulici do nabrežja Ljubljanice, se je eden od zaposlenih pognal za njimi. Na Cankarjevem nabrežju jih je dohitel, eden od roparjev je večkrat ustrelil proti njemu in ga zadel v dimlje. Roparji so nato zbežali proti Prulam.

Voznik ali ropar?

Na zatožno klop ljubljanskega okrožnega sodišča je za zdaj sedel le Škoro, ki naj bi pri kaznivem dejanju sodeloval kot voznik. A je včeraj za preobrat poskrbel uslužbenec mestnega redarstva Branko Ošep, ki je povedal, da sta s sodelavcem tistega dne v bližini Zoisove ceste opazila več policistov in kriminalistov ter njihovih vozil in sklepala, da se je zgodilo »nekaj velikega«. Nato je z Gallusovega nabrežja pritekel moški in prečkal cesto na Grudnovo nabrežje, kjer se je z desne strani usedel v avtomobil, ki je nato na vso moč speljal. Zapisala sta si registrsko tablico in avtomobilu sledila na Opekarsko cesto proti Rakovi Jelši, kjer je pri Stranski poti ta moški zapustil avtomobil. Sama sta naredila še en krog, a nista videla ničesar in nikogar več. V časopisu je nato Ošep videl fotografijo storilca in ga prepoznal kot tega moškega, na vprašanje sodnika Zvjezdana Radonjića, ali je ta moški v sodni dvorani, pa je pokazal na Škora in dodal, da je to ta moški, ki pa ima zdaj brado.

Glede na pričanje redarja je tožilstvo tako modificiralo obtožbo, ki je pred tem Škoru očitala, da je v noči na 3. februar lani v Kopru odpeljal avtomobil toyota rav4 (uporabil je ključe lastnice, ki jih je pogrešila nekaj dni pred tem) in nato v Ljubljano odpeljal tri roparje, in sicer neznanca in še enega člana tolpe Rožnati panter oziroma celo enega od njenih šefov, Ivana Milovanovića, ter Djordja Vostinića (zoper njega bo tožilstvo vložilo obtožbo), nato pa jih počakal v avtomobilu ter jih odpeljal do Vodic in avtomobil pustil na parkirišču v bližini pokopališča. Po spremenjeni obtožbi naj bi sodeloval pri ropu, voznik pa je bil očitno nekdo drug. Za odvzem motornega vozila je tožilstvo tako predlagalo osem mesecev zapora, za rop pa tri leta in sedem mesecev ter izrek enotne zaporne kazni štirih let in štirih mesecev.

Obramba je temu nasprotovala in opozorila na konfuzno in neskladno obtožnico, ki naj bi Škoru tako po eni strani očitala, da je tekel v avtomobil, po drugi pa, da je bil voznik, in tako predlagala oprostilno sodbo. Da obtožba ne zdrži, je bil ob obrazložitvi oprostilne sodbe za rop mnenja tudi sodnik Radonjić, ki je sicer prepričan, da je Škoro res odpeljal avtomobil, ga pripeljal v Ljubljano, nato pa v njem počakal roparje in jih pozneje odpeljal do Vodic, a ga po lastnih besedah ni mogel obsoditi zaradi tega, saj mu obtožba tega ni več očitala. Kot je povedal med drugim, je sodišče vezano na obtožbo kot celoto, torej z obrazložitvijo vred, modificirana obtožba pa z obrazložitvijo ni bila več skladna. Tožilstvo po njegovem tudi ni pojasnilo, kakšno vlogo naj bi Škoro torej po novem imel pri ropu, saj je sicer obrazložilo vlogo vsakega roparja posebej. Kaj naj bi Škoro počel v draguljarni, tako sploh ni jasno. Kot je še pojasnil med drugim, bi bil Škoro, če bi bil v obtožbi še vedno naveden kot voznik, obsojen. »Vemo, da je kriv, a ga ne moremo obsoditi, ker smo vezani na obtožbo,« je končal. Tožilstvo je v tem delu že napovedalo pritožbo.

Z več imeni

Sodišče je Škora tako spoznalo za krivega le odvzema motornega vozila in mu naložilo deset mesecev zapora. Forenzični dokazi po besedah sodnika namreč potrjujejo, da je v tistih 24 urah volan držal Škoro in nihče drug. Na včerajšnjem sojenju je bil namreč ponovno zaslišan tudi uslužbenec Nacionalnega forenzičnega laboratorija Gavrilo Hadžić, ki je predstavil ugotovitve sledi, najdene v avtomobilu. Preiskovalci so do obtoženega namreč prišli potem, ko so jih nemški varnostni organi marca lani obvestili, da so prijeli osebo z imenom Petar Škoro. Potem ko so slovenski forenziki od nemških kolegov prejeli prstne odtise in DNK, so ugotovili, da gre za osebo, ki jo zaradi ropa išče tudi slovenska policija - Srđana Pajovića, rojenega 18. junija 1974. Škoro, ki sicer trdi, da je rojen 19. marca 1976, in Pajović, ki ga je iskala slovenska policija, sta torej ista oseba, je bilo jasno, kasneje pa se je izkazalo, da Škoro uporablja še več imen.

Potem ko je Gavrilo Hadžić potrdil, da sled z volana nedvomno pripada Pajoviću, sled z notranje ročice voznikovih vrat pa zelo verjetno, je obtoženi poudaril, da mu je ime Petar Škoro, in pokazal potni list, sodnik Zvjezdan Radonjić pa je v izogib zmedi odredil, naj obtoženemu odvzamejo slino in prstne odtise ter opravijo ponovno primerjavo, ki je ponovno pokazala, da gre za isto osebo.