Ni ga bilo na sodišče, zadržali so ga na policiji

Marjan Elemir Rozman pogojni izpust iz zapora izkoristil za nova kazniva dejanja.

Objavljeno
16. september 2015 19.03
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika
Ljubljana – Težko bi rekli, da je Marjana Elemirja Rozmana spametoval zapor, kjer je zaradi umora svoje matere preživel več kot desetletje. Včeraj bi se namreč spet moral pojaviti na ljubljanskem okrožnem sodišču zaradi tatvine avtomobila BMW 318. A ga ne bo, je sporočila tožilka. Njena dežurna kolegica je bila namreč ponoči obveščena, da so ga zalotili pri novem kaznivem dejanju.

Domačini se še dobro spomnijo zločina na Gibini, ki je konec devetdesetih pretresel tamkajšnjo skupnost. Kot se je pozneje izkazalo, je takrat 40-letni Marjan Elemir Rozman v noči na 22. december 1998 vlomil v domačo hišo, pri čemer ga je presenetila njegova 62-letna mati Anuška Klenar.

Večkrat jo je udaril s težko baterijsko svetilko, nato pa jo je, ležečo na tleh, še ustrelil s puško. Da bi prikril grozljivi zločin, je z bagrom, ki so ga imeli pri hiši, da bi si uredili parcelo, izkopal poldrugi meter globoko jamo in truplo zagrebel. Za silo je počistil sledove, pobral zlatnino in vrednejše predmete ter se z materinim avtom odpeljal v Ljubljano.

Pozneje je mlajšemu bratu in drugim povedal, da se je mati pripeljala v Ljubljano, tam pustila avto in odpotovala na daljši dopust v tujino. Doma je bilo razmetano, in čeprav je brat sprva verjel zgodbi, je morilec to nato začel spreminjati. Enkrat je rekel, da je mati pri sorodnikih, pa da z očetom, ki je delal v tujini, silvestruje v Parizu, na koncu celo, da je na zdravljenju v kliničnem centru. Po novem letu je oče prišel domov, a brez Klenarjeve, Marjan pa se je ves ta čas vozil med Ljubljano in Gibino z njenim golfom. Mesec po skrivnostnem izginotju so domači obvestili policijo in sledi so pripeljale do Marjana. Aretirali so ga za volanom golfa v bližini Ljutomera. Še pred iztekom 48-urnega pridržanja se je zlomil in priznal, da je mater zakopal na domačiji. Januarja 1999 se je tako znašel v priporu in junija istega leta so ga na murskosoboškem sodišču obsodili na enajst let zapora. Obtoženec je trdil, da je nedolžen, vendar so bili sodniki povsem prepričani, da je mater umoril iz koristoljubja.

Zaradi napak v postopku je višje sodišče sodbo razveljavilo in primer vrnilo v ponovno obravnavo, morilec pa je bil premeščen v psihiatrično bolnišnico v Ormožu, od koder je nato pobegnil. Po naključju so ga prijeli šele več kot poldrugo leto pozneje. Sedmega avgusta 2001 je patrulja celjskih prometnikov zaradi prometnega prekrška poskušala ustaviti voznika osebnega avtomobila, vendar se za modro luč in zvočne signale ni zmenil in je vožnjo nadaljeval proti Žalcu. Tam je ustavil in naprej bežal peš. Eden od policistov je stekel za njim in ga ujel. V ponovljenem sojenju so mu prisodili 14 let zapora, sodba je prestala tudi sito višjega sodišča.

Pogojno izpuščen iz zapora

Marjan Elemir Rozman bi moral biti v zaporu do 7. julija letos, a so ga že poleti 2013 pogojno izpustili. S čim je prepričal odgovorne, da je že zrel za normalno življenje v družbi, ni jasno, se je pa, kot kaže, takoj ko je zaživel na svobodi, lotil novih kaznivih dejanj. Včeraj bi namreč moral sesti na zatožno klop ljubljanskega okrožnega sodišča pred sodnika Borisa Gabrijela Hrovata zaradi velike tatvine. Po naših podatkih je izkoristil podjetje, kjer je pomagal pri delih, in 12. marca lani z varovanega parkirišča ukradel BMW 318, vreden 9000 evrov.

Vendar je imel smolo, saj so ga še istega večera ustavili prometni policisti. Bil je pijan in ni imel vozniškega dovoljenja, zato se je hitro znašel v pridržanju, avtomobil pa so policisti zasegli. Nato ni bilo težko ugotoviti, da je bil ukraden.

Rozman, ki so ga zatem izpustili na prostost, bi se moral včeraj izreči o krivdi. A je tožilka Tanja Ahčan sodniku pojasnila, da obtoženega na sodišče ne bo. Njena kolegica, dežurna tožilka Liljana Tomič je bila namreč obveščena, da so ga v torek zalotili v stanovanjski hiši na območju Ljubljane pri posebno drzni tatvini. Povedal je še, da sploh ne ve, da bi moral na sodišče.

O dogodku so sicer poročali tudi z ljubljanske policijske uprave. »V torek nekaj po 11. uri je bila PU Ljubljana obveščena o drzni tatvini na območju Most. Storilec je vstopil v odklenjeno stanovanjsko hišo in iz prostorov ukradel tehnične predmete, gotovino in oblačila. Pri tem ga je zalotil eden od stanovalcev, ki so bili v tem času doma, in ga zadržal do prihoda policistov, drugi storilec je s kraja pobegnil. Policisti so 56-letniku zasegli za 2000 evrov ukradenih predmetov in mu odvzeli prostost. Osumljeni bo s kazensko ovadbo priveden k preiskovalnemu sodniku,« je včeraj sporočila tiskovna predstavnica ljubljanske policijske uprave Maja Adlešič.

Sodniku tako ni preostalo drugega, kot da predobravnavni narok preloži.