»Nikoli več ne bi odvzel življenja«

Marjan Volovšek bo zaradi umora enajst let preživel na novem začasnem prebivališču za rešetkami.

Objavljeno
25. februar 2014 16.50
MIRNA NA DOLENJSKEM 12.10. 2011 odprtje novih bivalnih objektov Zavoda za prestajanje kazni zapora Dob pri Mirni. Pogled na stari del zaporov. Foto: ALES CERNIVEC/Delo
Vili Einspieler, Celje
Vili Einspieler, Celje
Celje – Predsednica senata Marjana Topolovec Dolinšek je sprejela sporazum o priznanju krivde, ki sta ga dosegla obramba in tožilstvo. Gre za dogovor o kazni za umor v Socki. Marjana Volovška, ki je bil obtožen za kvalificirani umor Ivana Borovnika, je obsodila na enajst let zapora.

Marjana Topolovec Dolinšek je v obrazložitvi sodbe pojasnila, da sta se tako obramba kot tožilstvo, ki sta dosegla sporazum o priznanju krivde, strinjala z dokaznim postopkom. Zato je sodišče sledilo dogovoru o kazni in ni ugotavljalo dejanskega stanja. Čeprav je Marjan Volovšek, ki je bil prepričan, da je bil Ivan Borovnik kriv za razpad njegove skupnosti z dvojčicama, 42-letnima Nevenko in Andrejo Prevolnik, po mnenju sodnice, vzel Borovniku življenje iz nizkotnih razlogov, je sodišče pri izreku kazni upoštevalo olajševalne okoliščine.

V dokaznem postopku je tožilka Nadja Sovinc izpostavila mnenje izvedenca kliniško-psihološke stroke, da je obtoženec vse do storitve enega najhujših kaznivih dejanj, kot je odvzem človekovega življenja, živel kot dobro prilagojena in nekonfliktna oseba z dobrimi delovnimi navadami. V prid Volovška je bila tudi njegova pripravljenost, da prizna krivdo ter tako skrajša sodni postopek, ki bi lahko bil zaradi dokazovanja okoliščin dejanja izjemno dolgotrajen, ter njegova dosedanja nekaznovanost in obžalovanje kaznivega dejanja, ki ga je tudi sam prijavil.

Zagovornik Rafael Mohorko, ki ima za seboj že veliko uspešnih zagovorov v primerih, ko je obtožencem grozila zelo visoka ali najvišja kazen, je po pričakovanjih predlagal pogajanje o priznanju krivde in nižji kazni. Po njegovem kazen za zločin nikoli ne more biti pravična. Ne glede na višino kazni, je še poudaril Mohorko, kazen ne vrne življenja. Z zagovornikom Sergejem Ocvirkom sta se še zavzela, da obtožencu dovolijo stike v celjskih zaporih, ker ni več nevarnosti, da bi vplival na priče.

Volovšek je izjavil, da na vprašanja ne bo odgovarjal, če ni potrebno, storjeno kaznivo dejanje pa je znova obžaloval. Kot je razvidno iz mnenja izvedenca kliniško psihološke stroke, je Volovšek tudi izjavil, da si želi, da bi lahko čas zavrtel nazaj, če bi to le bilo mogoče. Sklenil je z besedami, da nikoli več ne bi odvzel človeškega življenja.

Ljubezenski četverokotnik in usodno ljubosumje

Povod za lanskoletni umor na domačiji v Čreškovi je bilo ljubosumje, ki je bilo posledica ljubezenskega četverokotnika. Volovšek je 22. avgusta lani s štirimi streli iz pištole umoril svojega znanca Borovnika, ki mu je speljal dvojčici. Čeprav je bil Borovnik dolgoletni prijatelj Volovška, se je najprej zapletel z Andrejo Prevolnik, ki se je kmalu preselila k njemu. Ko je to storila še njena sestra Nevenka, ker je vse preveč pogrešala dvojčico, je Volovšek ostal sam v stanovanjski hiši, kjer je z dvojčicama živel dvajset let.

Čeprav so domačini na začetku obsojali nevsakdanjo ljubezensko zvezo med Volovškom in dvojčicama, so se sčasoma privadili na takšno družinsko skupnost. Ženski sta Volovšku v vasici nad Socko pomagali celo pri gradnji hiše, živeli pa so tako kot drugi zakonski pari. Ker se je Andreja zaljubila v 57-letnega Borovnika, Nevenka pa je bila tako navezana na sestro, da ni mogla živeti brez nje, je 62-letni Volovšek čez noč ostal sam in osramočen. Po pripovedovanju domačinov je že pred usodnim dnem zagrozil, da se bo maščeval tekmecu, ker mu je uničil lepo življenje, ko mu je speljal enojajčni dvojčiči, ki nista bili le zelo navezani druga na drugo, temveč sta si izjemno podobni in se skoraj vedno oblačita v enaka oblačila.

Volovšek je prišel v počitniško hišo Borovnika in ga ubil s pištolo. V hiši ga je naprej ustrelil v levo nogo, na travniku pa je vanj izstrelil še tri naboje. Borovnik je bil zaradi hudih poškodb takoj mrtev, osumljeni pa je po krvavem dejanju poklical policijo in se jim ob prihodu mirno predal. V tragediji sta sestri v enem dnevu ostali brez novega in starega partnerja. Kot so pokazali rezultati obdukcije, je Borovnik umrl zaradi izkrvavitve in odpovedi življenjskih funkcij po strelih v roko, nogo, trebuh in glavo.

S priznanjem krivde Volovšek ni imel česa izgubiti, ker je z odločitvijo, da se bo maščeval, omahoval dober mesec. Sestri sta ga zapustili že 16. julija. Če bi Borovnika ustrelil takrat, bi bil to uboj, tako pa si je nakopal kvalificirani umor, za katerega je zagrožena kazen od 15 do 30 let zapora. Kakorkoli že, Volovšek bo zaradi umora, s katerim je razrešil ljubezenski četverokotnik, enajst let na novem začasnem prebivališču za rešetkami, plačati pa bo moral tudi tretjino sodnih stroškov.