Nov porotnik še podaljšal sojenje Supančiču

Robertu Supančiču, ki naj bi očeta brutalno umoril pred slabim letom, sodijo že sedem mesecev.

Objavljeno
05. november 2015 17.24
tre-Robert Supancic
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor
Maribor - Od enega najbrutalnejših umorov na Slovenskem bo kmalu minilo leto, sodišču pa procesa ni uspelo pripeljati do konca niti na prvi stopnji. Sojenje Robertu Supančiču, ki je očetu odrezal glavo, se namreč še naprej vrti okrog njegove prištevnosti, nekoliko ga je zavrla tudi sprememba v senatu.

Ker v petčlanskem sodnem senatu sedi novi porotnik, se je sojenje začelo znova, in to ne samo formalno, ampak je moral tožilec Tilen Ivič prebrati obtožnico, medtem ko je sodnica Danila Dobčnik Šošterič prebrala Supančičev zagovor in izpovedbe prič. Glede zdravstvene dokumentacije iz Avstrije - tam so Supančiča prijeli -, na katero je čakala več mesecev, kar je bil tudi eden od razlogov, da se primer tako vleče, pa je šele ob koncu naroka omenila, da je zagovornik Viktor Osim v nasprotju s tožilcem še ni prejel.

Avstrijci se sicer menda niso kaj prida spuščali v podrobnosti Supančičevega zdravstvenega stanja, se pa zato s tem pri nas precej ubada psihiater Mladen Vrabič, ki je bil za zaprtimi vrati že večkrat zaslišan. Na prostor za priče bi moral stopiti tudi v četrtek, a je izostanek opravičil. Vrabič sicer vztraja pri stališču, da Supančič ne boleha za shizofrenijo. Poleg Vrabiča se z obtoženčevo psiho ukvarja še zaporniški psihiater Miran Pustoslemšek, ki je Supančiču tudi predpisal neka zdravila. Odvetnik Osim je zato predlagal še njegovo zaslišanje, saj želi izvedeti, katere tablete uživa njegov klient, a je sodni senat sklenil, da zaslišanja ne bo, podatke o vrsti zdravila bo sodišče pridobilo v pisni obliki.

Supančič je imel v preteklosti že opravka s psihiatri. Aprila 2003 je namreč umoril mater Slavico Supančič in poskušal umoriti sosedo Adelo Bračič, sodni senat, ki mu je predsedovala ista sodnica kot zdaj, pa ga je namesto za rešetke poslal na psihiatrično zdravljenje.

Zagovornik je zato že pred meseci od sodišča zahteval, naj pridobi dvanajst let star sodni spis, v katerem je več izvedenskih mnenj, tudi mnenje psihiatra Bojana Filipiča. Ta je po besedah Dobčnik Šošteričeve ocenil, da Supančič ne vzbuja posebne pozornosti s svojo zunanjostjo, težje vzpostavi stik z okolico, stavek začne in ga ponavadi ne dokonča, večkrat na vprašanja sploh ne odgovori, je čustveno neustrezen in nezaupljiv, govori, kako mu je pred izvedencem nerodno, težave ima pri spominjanju in ne zna si razložiti, zakaj je umoril mater in poskušal umoriti sosedo. Zelo verjetno je pri njem prisotna psihotična motnja, je menil Filipič, pa tudi, da ni bil zmožen razumeti pomena svojega dejanja.

Dvanajst let pozneje - s psihiatričnega zdravljenja so ga odpustili po treh letih z utemeljitvijo, da ni nevaren za okolico - je vprašanje prištevnosti znova na mizi. Medtem ko za Vrabiča ni dvoma, v kakšnem psihičnem stanju je bil Supančič 6. decembra lani, ko naj bi umoril očeta, in meni, da je luknja v njegovem spominu le obrambna taktika, si odvetnik Osim prizadeva, da bi obtoženega pregledala še komisija za fakultetna izvedenska mnenja, vendar mu senat doslej ni ugodil.

Triintridesetletni Supančič je 64-letnega očeta Boruta Supančiča v hiši v Zgornji Kungoti napadel od zadaj, vanj trikrat zaril nož z 21-centimetrskim rezilom, ki ga je pred tem ovil z vrvico, da mu ne bi zdrsnil, ter ga na koncu še obglavil. »V času obglavljenja je bil gospod še živ,« je pojasnila patologinja Vesna Štitić, ni pa mogla natančno določiti, kako dolgo je vse skupaj trajalo. Izključiti tudi ni mogla, ali je bil pokojni med obglavljenjem nezavesten.

Robert Supančič, ki se je po besedah strica Darka Supančiča v zadnjem času navduševal nad ekstremisti, je truplo pokril s tremi jopiči in ob njem pustil nož, nanj pa položil športne copate. Zatem se je preoblekel in se z očetovim avtom odpeljal na Dunaj, kjer se je zadrževal v prestižnem hotelu Kaiserhof. Kramljal je s turisti, dokler ga niso aretirali avstrijski policisti. Ti so v njegovi potovalki našli škarje in dva noža.

Iz hotela je namreč v Gradec po telefonu poklical znanca Huga Teuchlerja iz tamkajšnjega šahovskega kluba Strassenbahn, mu povedal, da se počuti zasledovanega, in v angleščini dejal, da je nekoga ubil. »I killed somebody,« je Gradčan zaslišal v slušalki. Takoj je poklical njegovega strica Darka Supančiča, ta pa policijo.

Na sodišču je Supančič presenetil z izjavo, da je oče po njegovem prepričanju še živ in da ga ima zelo rad. V Avstrijo pa se je odpravil le zato, ker si je želel ustvariti boljše življenje.