Nova ovadba za Kordeža

Merkur oškodovan za milijon evrov.

Objavljeno
18. november 2014 17.09
Slovenija, Ljubljana, 05.09.2012. Bine KORDEZ pred branjem razsodbe sodisca. Foto: Uros HOCEVAR/Delo
Mitja Felc, kronika
Mitja Felc, kronika

Ljubljana – Medtem ko je Bine Kordež dosegel začasno zmago v boju s slovenskim pravosodjem, je pri preiskovalcih naletel na nov poraz. Nacionalni preiskovalni urad je končal preiskavo preprodaje delnic Zavarovalnice Triglav, ki jih je Merkur septembra 2007 prodal Engrotušu. Kriminalisti so ugotovili milijonsko škodo, za katero krivijo Kordeža in Aleksandra Svetelška.

Da so se posli z delnicami Zavarovalnice Triglav med Merkurjem in Engrotušem znašli pod drobnogledom preiskovalcev, je znano že kar nekaj časa, preiskava prodaje delnic pa je vzbudila resne pomisleke o zakonitosti. Kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada so na Specializirano državno tožilstvo RS prejšnji mesec podali kazensko ovadbo zoper nekdanjega predsednika uprave trgovske družbe iz Kranja zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali pravic in nekdanjega direktorja trgovske družbe iz Celja zaradi pomoči pri storitvi navedenega kaznivega dejanja.

Zaradi varstva osebnih podatkov na policiji molčijo o imenih, a po naših zanesljivih informacijah gre za kazensko ovadbo zoper Bineta Kordeža, nekdanjega predsednika uprave Merkurja, in Aleksandra Svetelška, nekdanjega direktorja Engrotuša.

Škodljiv posel

Če strnemo ugotovitve kriminalistov, je Bine Kordež kot predsednik uprave Merkurja po predhodnem dogovoru z Aleksandrom Svetelškom, ki je takrat zasedal direktorski stol Engrotuša, zlorabil svoj položaj tako, da je septembra 2007 sklenil škodljiv posel, in sicer je Engrotušu prodal več tisoč delnic Zavarovalnice Triglav za skupaj kakšnih šest milijonov evrov, čeprav je vedel, da je bila njihova tržna vrednost delnice najmanj 17 odstotkov višja od pogodbene prodajne vrednosti. Menijo, da je bil Merkur s poslom oškodovan za milijon evrov, prav takšno premoženjsko korist pa je s tem pridobil celjski Engrotuš.

Po prepričanju kriminalistov je bil škodljiv posel sklenjen izključno z namenom, da se pokrijejo stroški Engrotušu, ki so nastali iz poslov, povezanih z Merfinovim menedžerskim prevzemom Merkurja. Naj spomnimo, da je še pred hišnimi preiskavami, ki so jih konec novembra 2011 med drugim opravili na naslovu Aleksandra Svetelška in Engrotuša, razkrilo, da je bil prav Svetelšek tudi sam družbenik Merfina.

Kaže, da gre za še eno od vrste finančnih izčrpavanj Merkurja. Engrotuš je delnice Zavarovalnice Triglav, ki jih je takrat po neznani ceni kupil od Merkurja, takoj prodal naprej investicijski družbi NFD 1. Že nekaj mesecev prej pa je Engrotuš vodstvu Merkurja brez dobička prodal četrtino te gorenjske družbe. Prav zato so se pojavljala resna ugibanja, da ni šlo pri poslih preprodaje delnic zavarovalnice le za poplačilo Engrotušu za tako imenovano hrambo delnic Merkurja.

Hišne preiskave so bile novembra 2011 opravljene tudi na domu Zdenka Pavčka in na sedežu družbe Viator & Vektor, a po naših podatkih ne Pavčka kot fizične osebe ne omenjene družbe ni v kazenski ovadbi zaradi poslov preprodaje delnic Zavarovalnice Triglav.