NPU iskal dokaze za osemmilijonsko oškodovanje

V zvezi z lastniškim prevzemom Perutnine Ptuj so pregledali in analizirali zaseženo gradivo ter opravili dodatna zaslišanja.

Objavljeno
23. junij 2017 12.29
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA
Ljubljana − Kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so v četrtkovih preiskavah, ki so bile po informacijah medijev povezane z lastniškim prevzemom Perutnine Ptuj, iskali dokaze za sum osemmilijonskega oškodovanja družbe. Zdaj bodo pregledali in analizirali zaseženo gradivo ter opravili dodatna zaslišanja, so sporočili s policije.

Preiskovalci so v četrtek preiskave izvajali na območjih Policijskih uprav Ljubljana, Maribor, Koper, Murska Sobota in Nova Gorica. Iskali so poslovne listine, elektronsko korespondenco in druge predmete zaradi utemeljitve suma storitve več kaznivih dejanj zlorabe položaja ali pravic. Sumijo namreč, da so osumljeni z zlorabo položaja oškodovali podjetje iz Maribora, s kaznivim dejanje zlorabe pa celjsko družbo.

»Preiskovalci sumijo, da so odgovorne osebe posameznih gospodarskih družb od leta 2007 do 2014 izvedle več škodljivih poslov na škodo družb, ki so jih vodile,« so navedli.

Predkazenski postopek poteka proti 16 osumljenim, četrtkova preiskovalna dejanja, v katerih je sodelovalo 108 kriminalistov in policistov, pa so opravili pri 14 fizičnih in osmih pravnih osebah na 27 lokacijah. Nobena oseba ni bila pridržana, saj za to ni bilo razlogov.

Po poročanju medijev so kriminalisti preiskali Perutnino Ptuj in nekdanji sedež Probanke, zdaj pripojene DUTB, preiskave pa so menda opravili tudi pri več osebah, tudi pri nekdanjem prvem možu Perutnine Romanu Glaserju.

Kriminalisti po pisanju Dnevnika menda preiskujejo več hčerinskih družb Perutnine Ptuj tako v Sloveniji kot v tujini. S preiskavo je domnevno povezan tudi nekdanji prvi mož Pivovarne Laško Boško Šrot, ki prestaja zaporno kazen v zadevi Istrabenz in je menda skupaj z Glaserjem sodeloval pri dogovarjanju o poskusu prevzema Perutnine Ptuj.