O črnem fondu Sove za zaprtimi vrati

Nekdanji direktor Sove Iztok Podbregar je obtožen zlorabe uradnega položaja.

Objavljeno
10. februar 2014 16.01
Iva Ropac, kronika
Iva Ropac, kronika

Ljubljana – Kako je nekdanji direktor Sove Iztok Podbregar včeraj odgovoril na očitke tožilstva o domnevni zlorabi uradnega položaja ali pravic, ni znano, saj je ljubljanska okrožna sodnica Helena Vidic Bizjak javnosti takoj na začetku predobravnavnega naroka pokazala vrata.

Ker bodo obravnavali tajne podatke, je okrožni tožilec Matej Peterca že v obtožbi predlagal, naj sodišče obravnava zadevo brez navzočnosti javnosti, s čimer se je včeraj strinjal tudi Podbregarjev zagovornik Marko Bošnjak iz Odvetniške družbe Čeferin. Podrobnosti zato niso dostopne, prav tako ne, kaj natančno tožilstvo očita Podbregarju. Znano pa je, da se je v kazenskem postopku znašel zaradi domnevnega odtekanja denarja iz črnega fonda Sove v letih od 2002 do 2006, ko je bil njen prvi mož.

Pisali smo že, da je vrhovno tožilstvo zoper Podbregarja avgusta 2007 (v času, ko je tožilstvo vodila Barbara Brezigar) zaradi teh očitkov vložilo neposredno obtožbo, a ni šla skozi sito zunajrazpravnega senata. Zato je tožilstvo zahtevalo preiskavo in po njej je 12. aprila lani vložilo obtožbo. Očitki se nanašajo na vsebino drugega vmesnega poročila vladne delovne skupine za oceno dela Sove in so povezani s porabo tako imenovanega črnega fonda Sove. Agencija je iz tega fonda 27. junija 2005 za približno 900 evrov kupila letalsko vozovnico za indijskega zdravilca Sadananda P. Sardeshmukha, ki se je v Ljubljani srečal s takratnim predsednikom države Janezom Drnovškom, plačala ročno uro, vredno okrog 2300 evrov, za uslužbenca agencije, ki je šel v pokoj, sporno je menda tudi plačilo nekega računa v višini okrog tisoč evrov.

Kako na očitke odgovarja Podbregar, zaradi tajnosti postopka ni znano, je pa že v preteklosti zavrnil očitke in dejal, da je to politično motiviran postopek. Utegnilo bi se tudi zgoditi, da je kazenski pregon za del očitkov (po naših izračunih) že zastaral.

Naj spomnimo, da je tožilstvo maja lani po zaslišanju prič umaknilo obtožni predlog zaradi neupravičene uporabe v službi, s katerim je zaradi domnevno spornega odtekanja denarja iz črnega fonda Sove projektu Webs preganjalo Podbregarja ter nekdanjega višjega uslužbenca Sove in vodjo projekta Webs Bojana Bratušo.

Ugotovitev vladne delovne skupine 2007 pod vodstvom takratnega pravosodnega ministra Lovra Šturma, da je bil neproračunski del finančnega sklada Sove, od koder je ta od 21. julija 2004 do 29. junija 2005 za ustanovitev in delovanje podjetja Webs izplačala dobrih 45.000 evrov, nezakonit, očitno ni bila podprta z dokazi.