O milijonih za Raščana na sodišču

Nekdanji prvi mož NKBM Matjaž Kovačič novinarju Roku Kajzerju očita žaljivo obdolžitev.

Objavljeno
06. december 2013 15.39
tre_hisna preiskava
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika

Ljubljana – Novinarja Dela Roka Kajzerja so pri pisanju o nekdanjem prvemu možu NKBM Matjažu Kovačiču vodili sovraštvo, prezir in namen, da ga osmeši, je prepričan bankir, ki je zoper Kajzerja vložil zasebno tožbo. V njej mu očita dve kaznivi dejanji žaljive obdolžitve. A Kajzer namerava na sodišču dokazati svojo nedolžnost.

»Matjaža Kovačiča, nekdanjega predsednika uprave NKBM, Mariborčani videvajo, kako brezskrbno poseda ob kavi v središču mesta. Razkritja o poslovanju banke v času njegovega mandata se ga očitno ne dotaknejo. Eden izmed tistih, ki jih je takrat prav ta banka velikodušno zalagala z denarjem, je tudi Matej Raščan. Ta isti Kovačič se je, ko je bil Raščan na vrhuncu poslovne »kariere« – zdaj pa ga zaradi dolgov, ki gredo v milijone evrov, mrzlično iščejo upniki –, vozil z njegovim mercedesom in se udeleževal zabav za mariborsko elito v podjetnikovem penthousu oziroma dveh luksuznih dupleksih na vrhu stanovanjskega bloka v središču štajerske metropole,« je v uvodu komentarja, v katerem je pisal o Raščanovem skrivanju premoženja pred upniki, julija lani zapisal Rok Kajzer. Zaradi zapisa se je znašel na zatožni klopi. Krivde za kaznivi dejanji žaljive obdolžitve ni priznal, zato se bo januarja nadaljeval postopek, ki ga je zoper njega sprožil Kovačič.

Po deset milijonov evrov se je pripeljal kar s kombijem

Kovačiča je zmotil tudi zapis z naslovom Megamarket NKBM v rubriki Kajzerce, v kateri se je avtor na satiričen način lotil njegovih domnevnih nepravilnosti. V njej je kreditiranje Raščana šaljivo opisal kot rop Megamarketa NKBM, ki ga je izvedel Matej Raščan, ki se je po deset milijonov evrov pripeljal kar s kombijem, varnostnika Poldeta, ki se mu je ta zdel sumljiv, pa je »poslovodja megamarketa« Kovačič prepričal, da je vse v redu. »Polde bo kasneje preiskovalcem pojasnjeval, da je bilo strank, ki so nakladale pole potiskanega in razrezanega papirja s številkami in evropskimi znamenji, še veliko,« je med drugim zapisal Kajzer.

Kovačič trdi, da gre za nepreverjene in neresnične trditve, ki škodujejo njegovi časti in dobremu imenu, posledice pa so lahko tudi izguba ugleda na trgu in v poslovnih ter strokovnih krogih, kar se bo v celoti šele pokazalo. V zasebni tožbi, ki jo je vložil prek pooblaščenke Simone Preininger, je med drugim opozoril, da so za njegovo področje ključni visoka moralnost, strokovnost in skrbnost pri poslovanju. Med vrsticami je sam namreč prebral očitke, da je storil kaznivi dejanji zlorabe položaja oziroma nedovoljenega sprejemanja daril.

Kajzer na humoren način pisal o sicer resni temi

Zagovornik Emil Zakonjšek je na predobravnavnem naroku opozoril, da Kajzer Kovačiču nikoli ni očital kaznivih dejanj. Po njegovih besedah je Kajzer na humoren način pisal o tej resni temi. Pisal je o tem, v kar je imel razlog verjeti, torej v osebne povezave med Kovačičem in Raščanom ter spornim kreditiranjem njegovih podjetij. Zato je predlagal, naj sodišče pri NKBM poizve o kreditih, ki jih je NKBM dala družbam Monera, Delo Revije in Rašica Point, ki so zdaj v stečaju, in ovadbah, ki so jih zaradi kreditiranja teh družb v NKBM menda vložili zoper Kovačiča.

Sodišču je predložil tudi poročilo o ugotovitvah Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) glede spornega kreditiranja in več časopisnih člankov na to temo. Zakonjšek je sodišču predlagal še, naj zasliši novinarko Dela Anuško Delić, ki je s Kajzerjem pokrivala to tematiko. Glede osebnih povezav, torej o zabavah v penthousu, pa bi lahko na sodišču spregovorila priča, kateri pa je Kajzer obljubil, da je ne bo imenoval. Je pa novinarjev vir obljubil, da bo o tem, ali bo stopil na prostor za priče, še razmislil.